MINISTAR MALI: Krenula isplata 50 evra penzionerima - U novembru 30 evra i za sve ostale građane

Novosti online

22. 09. 2021. u 08:20 >> 09:26

MINISTAR finansija Siniša Mali bio je gost Jutarnjeg dnevnika RTS.

МИНИСТАР МАЛИ:  Кренула исплата 50 евра пензионерима - У новембру 30 евра и за све остале грађане

Foto: Instagram

Ministar Mali govorio je o svim aktuelnim temama.

-Deo trećeg paketa pomoći, 50 evra, stiže na račune najstarijih sugrađana. Negde oko 1,7 miliona penzionera i korisnika penzija, dakle tu su i korisnici porodičnih penzija i tako dalje, će ovaj novac dobiti. Za to je ukupno izdvojeno 9,9 milijardi dinara. Podsećam da će u februaru ili martu sledeće godine penzioneri dobiti još 20.000 dinara. Ko nije dobio juče novac, dobiće danas. Prva mera prošle godine bila je 4.000 dinara jednokratne pomoći, pa 100 evra, pa 5.000 u decembru prošle godine, ove god 30 evra kao svim građanima, evo sada 5.900 dinara, još 30 evra u novembru, još 20 u decembru, kao i 3.000 dinara ako su se vakcinisali. Kada se sve sabere, ukupno je penzionerima isplaćeno po 59.000 dinara, dakle 500 evra samo tokom trajanja epidemije. Još 30 evra stiže za sve građane u novembru, a 20 u decembru - najavio je ministar.

- Kada je u pitanju prijavljivanje za 30 evra, onaj ko se prijavio za prvih 30 evra ne treba da se ponovo prijavljuje i za drugih 30 evra. Što se tiče isplate državne pomoći od 20 evra, 15. novembra počeće proces prijava, ali samo za one koji su u međuvremenu postali punoletni ili za one koji se nisu prijavili za 30 evra, a žele da dobiju sada ovih 20 evra - pojasnio je Mali.

Komentarišući kritike na račun novčane pomoći građanima, ministar je naglasio da u ovom trenutku nemamo potrebe za zaduživanjem.
Ministar je podsetio da je za tri paketa pomoći privredi i građanima, kako bi se umanjile posledice virusa korona, ukupno izdvojeno oko osam milijardi evra, za spas ekonomije, a pored toga mnogo novca je uloženo u zdravstveni sistem Srbije.
- Mnogo razvijenije zemlje od naše imale su masovna otpuštanja, mi to nismo imali. Ogromnu podršku dali smo našoj privredi. Mi u ovom trenutku imamo 257 milijardi dinara, imamo novca na računu budžeta. Dakle, mi iz tekuće likvidnosti isplaćujemo ono što smo obećali. Istovremeno, udeo našeg javnog duga u BDP-u je 55,5 odsto u ovom trenutku, ispod nivoa Mastrihta od 60 procenata, koliko je definisano za Evropsku uniju, koji su i  mnogo razvijenije zemlje odavno premašile. U potpunosti smo stabilni i imamo novca. Mi imamo  za 164 milijardi dinara bolju naplatu poreza, svih poreskih oblika nego što smo planirali. To je 1,4 milijarde evra. Od tog novca mi ispunjavamo sve obaveze i pomažemo i privredu i građane - rekao je Mali.
Ministar je napomenuo da se u Srbiji nikad više nije gradilo nego danas i podsetio da se u ovom trenutku u zemlji gradi sedam auto-puteva i brzih saobraćajnica.

O zelenim evroobveznicama
Osvrnuo se i na kritike pojedinaca zbog emisije zelene evroobveznice prošle nedelje, jer se navodno ne zna tačna namena novca koji je na taj način obezbeđen.
-Građani Srbije znaju veoma dobro, da bi onaj ko je to komentarisao, da se ikada bavio tom temom, znao da kada izlazite na međunarodno tržište kapitala, imate obavezu da novac koji ste dobili uložite u projekte koje ste tim investitorima kandidovali. Tu se najpre govori o projektima koji se odnose na povećanje energetske efikasnosti, za obnovljive izvore energije, za pošumljavanje, za železničku infrastrukturu... to su stvari koje su za sve nas veoma važne - napomenuo je Mali i dodao da je Vlada u potpunosti posvećena zelenoj agendi, što se pokazuje na konkretnim primerima.
On je podsetio da je interesovanje investitora za zelenu obveznicu bilo ogromno i istakao da se Srbija obavezala da taj novac uloži u naredne dve kalendarske godine.
- Srbija je prva zemlja na Balkanu koja je tako nešto uradila. Ne samo da se priča i kaže da će biti, već mi konkretnom aktivnošću obezbeđujemo dovoljan novac da se sve te ideje sprovedu u delo. Svako obećanje ispunjavamo - rekao je Mali i zaključio da je Srbija pokazala koliko je kredibilna, te da su i građani svesni da danas, u najtežim uslovima, poput ove krize izazvane pandemijom, mogu da se oslone na svoju državu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja