NARODNA BANKA ODLUČILA: Referentna kamatna stopa ostaje jedan odsto

B.C.

09. 09. 2021. u 12:43

REFERENTNA kamatna stopa ostaće jedan odsto. Tako je danas odlučio Izvršni odbor Narodne banke Srbije.

НАРОДНА БАНКА ОДЛУЧИЛА: Референтна каматна стопа остаје један одсто

D. Balšić

Kako je iz NBS saopšteno, odluka je doneta, zbog povoljnih privrednih kretanja, rasta BDP, za 7,6 odsto u prvoj polovini godine, ekonomskog rasta...

- Brži rast ekonomske aktivnosti od očekivanog ukazuje da bi projektovana stopa rasta bruto domaćeg proizvoda Narodne banke Srbije od 6,5 procenata ove godine mogla biti i premašena - kažu u Centralnoj banci. - Više od polovine privrednog rasta trebalo bi da bude rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje.

Razmatrajući kretanje inflacije, Izvršni odbor je imao u vidu da se inflacija kreće u granicama cilja (3, plus minus 1,5odsto) i da je, u skladu s očekivanjima, u junu i julu iznosila 3,3 procenata međugodišnje. Nešto viši nivo inflacije u odnosu na početak godine posledica je privremenih faktora, pre svega niske prošlogodišnje baze, rasta svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci, što je uz zastoje u globalnim lancima snabdevanja dovelo do viših troškovnih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu.

- I dalje je niska istabilna bazna inflacija (oko 2 odsto), kao i kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora nalaze oko centralne vrednosti cilja, a u slučaju privrede su i niža. Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja - najpre u gornjoj polovini cilja do drugog tromesečja 2022, da bi zatim, sa iščezavanjem efekta ovogodišnjeg rasta svetskih cena primarnih proizvoda i troškovnih pritisaka u proizvodnji i transportu, usporila ka centralnoj vrednosti cilja. U drugom delu 2022. godine očekujemo kretanje inflacije u donjoj polovini ciljanog raspona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega