PISTA GOTOVA DO KRAJA GODINE: Posle 25 godina privodi se kraju izgradnja aerodroma "Rosulje" kod Kruševca

S. BABOVIĆ

31. 08. 2021. u 12:17

RADOVI na aerodromu "Rosulje" kod Kruševca trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine, nakon inteziviranja realizacije celog projekta zadnjih nekoliko godina i skoro četvrt veka od formiranja istoimenog preduzeća.

ПИСТА ГОТОВА ДО КРАЈА ГОДИНЕ:  После 25 година приводи се крају изградња аеродрома Росуље код Крушевца

Foto GU

Ceo kompleks biće na površini od 40 hektara, a u toku je izgradnja poletno-sletne staze 820 sa 23 metra, što će, prema poslednjim informacijama iz Gradske uprave, biti i završetak kompletnog projekta izgradnje aerodroma sportskog tipa.

Prema podacima iz "Aerodroma Srbije", pod čijim okriljem su se i ubrzali radovi nakon dugog perioda stagnacije na gradilištu, uloženo je 270 miliona dinara. Hangar je površine 600 kvadrata, a prema rečima Mihajla Zdravkovića, direktora "Aerodroma Srbije", za početak, aerodrom "Rosulje" imaće kapacitete za aero-klubove iz regiona, dok bi s razvojem aerodroma, sama staza mogla i da se produži.

U JP "Aerodromi Srbije", koji od pre nekoliko godina gazduju aerodromom, više puta je istaknuto da je za vladu i nadležno ministarstvo od izuzetnog značaja razvoj vazdušnog saobraćaja u Kruševcu. Nedavno su i se i lično predstavnici osnivača, iz "Aerodroma Srbije" i iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uverili da je na gradilištu vrlo živo, a istaknuta je mogućnost da u skladu sa razvojem grada, aerodrom može biti atraktivan i za komercijalne letove.

"Rosulje" ima vrlo povoljnu lokaciju za aerodrom, budući da je u proseku u toku godine najviše pet dana pod maglom. Ruža vetrova iznosi 97 posto, što takođe pomaže bezbednom odvijanju vazdušnog saobraćaja. Aerodrom je lociran na oko 5,5 kilometara jugoistočno od centra Kruševca. Nalazi se na nadmorskoj visini od 235 metara, odnosno na 60 metara većoj visini od Kruševca. I pored svih prirodnih preduslova, ozbiljniji radovi počeli su tek nakon 2016. godine kada je obezbeđena građevinska dozvola. Najduže je trajala eksproprijacija.

ULAŽE I GRAD

ULAGANjA u izgradnju kruševačkog aerodroma zabeležena su i iz gradskog budžeta. Samo je u zemljane radove i privođenje terena u upotrebno stanje investirano oko 100 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve