PARADAJZU CENA SKAČE I NA 200 DINARA: Potražnja crvenog povrća drastično se povećala uoči pripreme zimnice

E. B. T - I. M.

18. 08. 2021. u 11:00

PARADAJZ na zelenim pijacama dostiže "paprenu" cenu od 200 dinara, a na kvantašima širom Srbije košta od 50 do 130 dinara, u zavisnosti od kvaliteta.

ПАРАДАЈЗУ ЦЕНА СКАЧЕ И НА 200 ДИНАРА: Потражња црвеног поврћа драстично се повећала уочи припреме зимнице

Milena Stanić iz Slatine / Foto E. Božić

Kako objašnjavaju proizvođači, loši vremenski uslovi, velika suša i visoke temperature desetkovali su rod. Manja ponuda je podigla cenu ovog povrća, baš u vreme kada počinje njegovo pripremanje za zimnicu.

Nedugo nakon što su proizvođači u leskovačkom kraju besplatno delili paradajz, nezadovoljni njegovom otkupnom cenu, došlo je do ovog preokreta na tržištu. Na beogradskim zelenim pijacama kilogram ovog povrća prodaje se od 50 do 200 dinara. Na pojedinim tržnicama koje su manje i imaju slabiju ponudu, košta od 100 do 200 dinara. Na većim pijacama se može naći i za 50 dinara, ali je taj lošijeg kvaliteta.

Upravnik beogradske "Veletržnice" Nenad Marinković ističe da je paradajz prilično skup i da su proizvođači zadovoljni.

- Na cenu su uticali loši vremenski uslovi koji su smanjili rod - objašnjava Marinković za "Novosti". - Kod nas je konzumni od 80 do 130 dinara, a za kuvanje se obično koristi mekši ili šljivar, on se kreće od 50 do 60 dinara.

Proizvođač paradajza iz Slatine kod Kosmaja Milena Stanić (70) već 40 godina prodaje na pijaci na Banovom brdu. Kaže nam da bi svi koji planiraju da pripremaju sok od ovog ploda trebalo da požure sa kupovinom, jer ono neće moći još dugo da opstane zbog velikih vrućina.

Na Gradskoj pijaci u Jagodini, najvećoj u Pomoravlju i ovom delu Srbije, paradajz se prodaje od 110 do 160 dinara, čime je dostigao tri do četiri puta veću cenu nego lane. Veliki proizvođači paradajza, u selima u okolini Leskovca, sve količine ovog povrća trenutno prodaju, još kod svojih kuća, poznatim kupcima iz zemlje i inostranstva. Trenutna cena na veliko kreće se između 80 i 90 dinara po kilogramu, dok na leskovačkim zelenim pijacama ona iznosi od 100 do 120 dinara.

- To što mi dobijamo je realna cena paradajza, ali ga građani plaćaju i više jer se tu ugrađuju i drugi - ističe Aleksandar Kocić, povrtar iz leskovačkog sela Svirce. - Tamo je trenutno tek tri odsto onih koji se bave proizvodnjom, ostalo su sve nakupci. Ovo je drugi zasad. Prvi je većinom propao, ispucao, strunuo. Imali smo kasnije sazrevanje, veliku ponudu, a malu potražnju što je dovelo i do cene daleko od minimalne.

Najveće količine paradajza sa juga zemlje trenutno odlaze za Grčku i u objekte velikih trgovinskih lanaca u Srbiji, a manji je izvoz za Crnu Goru i BiH.

MALA UŠTEDA OD KUPOVNOG

ZA litar mlevenog paradajza za zimnicu, ako je odličnog kvaliteta i ima minimalno otpada, potrebno je 1,2 kilograma sirovog ploda. Ukoliko je lošiji, onda treba računati oko 1,5 kilogram. Tako, litar mlevenog ili kuvanog paradajza domaćeg može da košta od 85 do do 155 dinara.

U trgovinskim lancima litar pasiranog paradajza kreće se od 100 do 420 dinara.

MONOPOLISTI

NA svim kvantaškim pijacama treba drugačije organizovati prodaju i naplatu, smatraju proizvođači. Oni ističu da bi svi prodavci morali da imaju registrovano gazdinstvo, a kod sebe potvrdu o aktivnom statusu i biljnu strukturu, pa bi onda cene i u Beogradu verovatno bile niže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)