LAKŠE I JEFTINIJE DO KREDITA ZA GRAĐANE: Predstavljena nova elektronska usluga "Moji podaci za banku"

Novosti online

13. 07. 2021. u 14:54

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović prisustvovali su prezentaciji nove eUsluge "Moji podaci za banku".

ЛАКШЕ И ЈЕФТИНИЈЕ ДО КРЕДИТА ЗА ГРАЂАНЕ: Представљена нова електронска услуга Моји подаци за банку

Foto: Tanjug

Zahvaljujući ovoj usluzi, koja je dostupna korisnicima portala eUprave, omogućena je komunikacija građana i banaka na "klik", odnosno omogućeno je da građani svoje podatke iz različitih državnih registara proslede banci od koje žele da dobiju ponudu za zaključenje ugovora o bankarskom proizvodu.

Prezentaciji usluge prisustvovali su i generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić, kao i predsednici izvršnih odbora banaka koje su prve učestvovale u projektu, predsednica Izvršnog odbora Mobi banke Marija Popović, član Izvršnog odbora Sberbanke Vladimir Bošković i predsednica Izvršnog odbora Eurobanke Slavica Pavlović.

Usluga "Moji podaci za banku" nastala je kao nadogradnja usluge "Moji podaci", koja već postoji na portalu eUprava i omogućava građanima uvid u njihove podatke koji se nalaze u različitim državnim registrima, kao na primer u Centralnom registru stanovništva, Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, u registrima PIO fonda, Poreskoj upravi i u drugim državnim evidencijama.

Ona pruža mogućnost građanima da koriste svoje podatke u interakciji sa bankama kad apliciraju za bankarske proizvode, tako da ne moraju da odlaze na šaltere javne uprave i banaka.

Brnabić je ovim povodom izjavila da se danas pomeraju granice u digitalizaciji našeg društva i omogućava se građanima da komuniciraju i sa privredom na "klik".

- Usluga "Moji podaci za banku" je posebna jer je prvi put da je sama elektronska usluga razvijena zajedno sa privredom. Kroz zajednički rad na softverskom rešenju sa strane Kancelarije za IT i eUpravu i banaka, međusobno se učilo, ali su se razmenjivala i iskustva, a sve u cilju da se izađe u susret građanima - istakla je Brnabić.

Brnabić je dodala da se posebno zahvaljuje bankama koje su učestvovale u pilot-projektu i pozvala sve druge banke da se priključe i uvedu ovu mogućnost svojim korisnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju