POTROŠIMO 1,7 MILIJARDI DINARA DNEVNO: Sve zastupljenije bezgotovinsko plaćanje

S. B.

02. 07. 2021. u 21:47

SVAKOG dana u Srbiji se obavi više od milion i po bezgotovinskih transkacija. Za ovaj vid kupovine svakodnevno se izdvoji 1,7 milijardi dinara.

ПОТРОШИМО 1,7 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА ДНЕВНО: Све заступљеније безготовинско плаћање

Foto Pixabay

Prednost ovih transakcija je i to što su apsolutno vidljive poreznicima.

NALED smatra da bi dodatna popularizacija kroz povećanje broja prodajnih mesta koja prihvataju bezgotovinska sredstva mogla da doprinese smanjenju obima sive ekonomije.

- Podaci iz poslednjeg ciklusa nagradne igre "Uzmi račun i osvoji" pokazuju da je osam odsto koverata sadržalo slipove za kartična plaćanja, što ukazuje da su građani skloni da plaćaju bezgotovinski kada imaju uslova za to - kaže Jelena Ristić, potpredsednica Saveza za fer konkurenciju NALED- a.

Uz 314 miliona kartičnih transakcija u vrednosti od više od 575 milijardi dinara, prošle godine obavljeno je još 277 miliona plaćanja putem ostalih bezgotovinskih instrumenata, internet i mobilno bankarstvo, transfer odobrenja, u iznosu od 41 milijardu dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)