KINEZI IZVOZE U SVET PREKO BARA: Crnogorska luka obeležila je jubilej sporazumom sa kompanijom "Ziđin" iz Bora

B. Dabić

29. 06. 2021. u 09:33

UGOVOR vredan više od 10 miliona evra, početkom jula biće potpisan između AD "Luka Bar" i kompanije "ZiĐin" iz Bora. Uz to, očekuje se poseta predstavnika kompanije HBIS iz Smedereva, sa kojima bi trebalo napraviti dogovor, koji će značiti i značajno veće količine rude gvožđa, koje će ići preko crnogorske luke.

КИНЕЗИ ИЗВОЗЕ У СВЕТ ПРЕКО БАРА: Црногорска лука обележила је јубилеј споразумом са компанијом Зиђин из Бора

Očekuje se da će barska luka postati lider u regionu

Osim gvožđa, "Luka Bar" bi bila stanica i za druge proizvode Železare Smederevo.

Ovo je u ponedeljak najavio Vladan Vučelić, izvršni direktor AD "Luke Bar", povodom jubileja 115 godina ove kompanije. Kako je rekao, ugovor koji će biti potpisan, definiše da će do kraja 2024. godine, preko "Luke Bar", otpremiti skoro dva miliona tona koncentrata bakra iz borskog "ZiĐina".

- To je kapitalno važan ugovor, Finansijska vrednost je više od 10,5 miliona evra - istakao je Vučelić. - U 2023. i 2024, kao i narednim koje slede, samo sa poslovnim partnerom iz Bora imaćemo polovinu pretovara, koje je Luka ostvarivala u prošloj i prethodnim godinama. Treba zadržati i dosadašnje partnere, raditi na punoj valorizaciji Slobodne zone i koncesiji kamena sa brda Volujica, koju je dobila Luka.

Kako je istakao Vučelić, ugovori čije je potpisivanje izvesno, potvrđuju da "Luka Bar" ulazi u zonu stabilnog poslovanja, što će se iskoristiti za dalji razvoj, kako bi postala mesto od regionalnog značaja.

- U godinama koje slede moramo slati dobre poruke iz Luke Bar koje će značiti sigurnost biznisa za partnere - istakao je Vučelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna