STAROSNA GRANICA ZA ODLAZAK U PENZIJU OSTAJE ISTA: Povećava se očekivana dužina života

Tanjug

20. 06. 2021. u 13:04

- PLANOVI za izmene zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju rađeni su u okolnostima pandemije pa su svi parametri morali da budu uzeti u obzir, ali novim izmenama neće doći do promena kriterijuma kada je u pitanju zasnivanje prava na penzijsko invalidsko osiguranja - izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić-Tepavčević.

СТАРОСНА ГРАНИЦА ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ ОСТАЈЕ ИСТА: Повећава се очекивана дужина живота

Foto Tanjug

Ona je istakla da je prvi veći zadatak bio da se popravi zatečena situacija i podseća da je od novembra prošle godine odobrena isplata razlika onim osiguranicima koji su imali smanjenje penzija, ali je naglasila da ta izmena mora da bude i trajna, kao i da to mora biti regulisano zakonom.

Govoreći o pomeranju starosne granice za sticanje prava na penziju, ministarka Kisić-Tepavčević je za TV Prva ponovila da je kriterijum za muškarce 65 godina zivota i minimum 15 godina staža, a za žena 63 godine i dva meseca života i 15 godina staža, ali sa dinamikom povećanja starosne granice za žene gde bi se do 2032. godine one izjednačile sa muškarcima.

- I mi se susrećemo sa trendom starenja kao i ceo svet, jer se povećava očekivana dužina života. Prema procenama Eurostata, očekivana dužina života za muškarce iznosi 79,8 godina, a za žene 82,3 godine. Moramo i na tom planu da se borimo da ne bude nikakve diskriminacije prema ženama već da i one i muškarci imaju iste uslove za penzionisanje - ukazala je Kisić-Tepavčević.

Foto Novosti

Kada su u pitanju dotacije iz PIO fonda, ministarka je ukazala da ove godine imamo najpovoljniju situaciju jer npr. u toku maja nije povučen ni dinar iz fonda PIO, a sve obaveze su isplaćene.

Govoreći o posebnim kategorijama osiguranika, ministarka dr Kisić-Tepavčević je podsetila da su osiguranici poljoprivrednici do sada gubili status osiguranika ukoliko bi se angažovali da rade na privremenim sezonskim poslovima.

- Toga više neće biti i u buduće sezonski radnici neće gubiti svoj status osiguranika poljoprivrednika ukoliko budu radili sezonske poslove. Kada je reč o fri-lenserima oni su još od 2013. godine prepoznati kao osobe koje samostalno obavljaju svoju delatnost i imali su mogućnost da se prijave. Međutim, oni to nisu radili iako su prepoznati kao samostalna delatnost i za njih važe isti kriterijumi kao i za sve druge samostalne delatnike. To je zato što su to uglavnom mlađi ljudi, na početku karijere koji nisu uvideli da moraju da razmišljaju i o penzionisanju - potvrdila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije dr Darija Kisić-Tepavčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

CIRKULARNI GRADOVI: Prilika za lepšu budućnost