ZA PLOVIDBU 380 MILIONA €: Početak gradnje nove luke u prestonici planiran je za sledeću godinu, u igri su dve lokacije

S. B.

19. 06. 2021. u 11:00

NAJAVLjIVANI su za ovu, ali će prvi radovi na novoj luci u Beogradu, po svoj prilici, krenuti naredne godine. Zamišljena je kao jedno od najmodernijih i najvećih čvorišta za intermodalni saobraćaj na Zapadnom Balkanu, sa kapacitetom pretovara između tri i pet miliona tona robe.

ЗА ПЛОВИДБУ 380 МИЛИОНА €: Почетак градње нове луке у престоници планиран је за следећу годину, у игри су две локације

Foto D. Milovanović

Buduća lokacija se još traži, a kako je ministar građevinarstva Tomislav Momirović poručio u petak članovima skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije - u igri su dve.

Ministarstvo građevinarstva je ranije najavljivalo da se razmatra lokacija 12 kilometara uzvodno od Pupinovog mosta, dok je druga opcija mesto sadašnje Luke Pančevo.

- Traži se lokacija za novu luku Beograd i dve su izdvojene kao potencijalne - rekao je Momirović, na sastanku odbora koji je održan u Čortanovcima. - Uložićemo oko 380 miliona evra u velike investicije u vodnom saobraćaju i u bezbednost plovidbe. Imamo komunikaciju sa Evropskom investicionom bankom koja će nam biti partner i očekujemo da do kraja godine završimo taj deo analize i da možemo u 2022. da krenemo u izgradnju luke u Beogradu koja će biti najveća luka u jugoistočnoj Evropi.

Priprema se proširenje i luka Sremska Mitrovica, Bogojevo i Prahovo. Trenutno se radi na projektno-tehničkoj dokumentaciji.

- Naš plan je da u decembru krenemo da radimo ove tri luke - rekao je Momirović. - Luku Novi Sad je privatizovao konzorcijum P&O Ports FZE, kojim upravlja DP World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je treći najveći svetski lučki operater i vlasnik luke u Konstanci.

PROŠIRUJE SE NIŠKI AERODROM

UGOVOR o koncesiji beogradskog aerodroma sa "Vansijem" će omogućiti investicije od 750 miliona evra u narednim godinama.

- Beogradski aerodrom će doživeti takvu reafirmaciju i plan je da se obim putnika poveća četiri puta u odnosu na 2019. godinu - rekao je u petak Tomislav Momirović. - Uveren sam da će "Er Srbija" biti jedan od najvećih avio-operatera u Evropi. Aerodrom u Nišu će biti tri puta veći nego što je sada i potpuno renoviran. U procesu smo projektovanja, očekujem da ćemo do kraja godine krenuti u radove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest