KO IMA PRAVO NA MANJI POREZ? Evo šta nove mere znače poslodavcima i radnicima

Novosti online

18. 06. 2021. u 11:46

TRI nove mere, koje se odnose na poreske olakšice, trebalo bi da podstaknu zapošljavanje i motivišu mlade do 40 godina starosti da ostanu u zemlji.

КО ИМА  ПРАВО НА МАЊИ ПОРЕЗ? Ево шта нове мере значе послодавцима и радницима

FOTO: Depositphotos

Takođe, država na ovaj način želi da pomogne i poslodavcima, koji će imati manje troškove u vezi sa zaradama zaposlenih, pa bi mogli više da se fokusiraju na nova ulaganja i razvoj.

Bez godišnjeg poreza na dohodak

Prva važna vest, koja je juče i zvanično najavljena, tiče se ukidanja obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina. Reč je o takozvanom "ekstra porezu" koji jednom godišnje plaćaju svi koji imaju zaradu veću od proseka. Sudeći prema iskustvu iz prethodnih godina, takvih je ukupno više od 20.000 širom Srbije, najviše iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša, ali je pitanje koliko njih je mlađe od 40 godina. Za očekivati je da najviše takvih dolazi iz IT sektora.

Konkretno, građani koji su u prošloj godini zaradili više od 2.987.424 dinara obavezni su da podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak, u suprotnom čeka ih novčana kazna do 150.000 dinara, a nije isključena ni krivična odgovornost. U dohodak, pored plate, ulaze i primanja koja se dobijaju kao nadoknada za članstva u nadzornim i upravnim odborima, ali i ona koja se ostvaruju od zarada u sportu i izdavanja nekretnina ili zakupa pokretnih stvari.

Ipak, treba naglasiti da ako ste u prošloj godini zaradili više od 2.987.424 dinara to ne znači da ćete automatski biti oporezovani, jer na to utiču brojni parametri koje Poreska uprava uzima u obzir, a tu su i predviđene olakšice. Porez je progresivan i kreće se od 10 do 15 odsto.

Manji porezi i doprinosi za prvi posao

Druga važna vest je trogodišnje oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70 odsto na zarade zaposlenih koji se prvi put zapošljavaju, a koji ostvaruju zaradu u visini od najmanje prosečne plate, i to kod poslodavca koji tokom te tri godine ne smanjuje broj radnika.

To praktično znači da se poslodavci obavezuju da ne daju otkaz radnicima u periodu od tri godine, a zauzvrat će isplaćivati manji iznos kada je reč o bruto platama.

- Pozdravljam olakšice, ali mislim da je ovo više podstrek za samozapošljavanje, odnosno pokretanje sopstvenog biznisa. Praktično se motivišu mladi ljudi da pokrenu posao i ostanu ovde. Velikim firmama poslodavcima to verovatno neće značiti mnogo - kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.

On ističe da je svaka olakšica, pogotovo u prvoj godini poslovanja dobra, ali podseća da je ovo još uvek preporuka i da treba sačekati primenu propisa.

- Unija se već duže vreme zalaže za progresivno oporezivanje, i sa time treba krenuti postepeno. Verujem da bi takav sistem dao još bolji efekat - `navodi sagovornik.

Sa njim je saglasan i Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku, koji takođe smatra da je potrebnije od ovakvih mera uvođenje progresivnog oporezivanja.

Dodatni podstrek za istraživače

U planu je i oslobođenje 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

- Želimo da privučemo još mnogo kompanija za istraživačko-razvojne centre. To je dodatni podsticaj za sve ono što smo radili od 2015. i posebno 2018. godine i verujem da će to privući i domaće kompanije da više ulažu u R&D aktivnosti - najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Ovo će biti značajna poreska olakšica za poslodavce koji praktično na neto platu od 100.000 dinara neće više plaćati porez od 63.000, nego oko 19.000. To je ušteda u bruto zaradi od 44.000 dinara.

- Asocijacija nezavisnih sindikata Srbije već dugi niz godina se zalaže za smanjenje stope poreza i doprinosa, jer su ti nameti od 63 odsto među najvećima u Evropi i nisu podsticajni ni za privredu i privrednike, a otežavaju i položaj radnika. Zato mi je prva reakcija na najavljene mere bila pozitivna, ali onda sam sagledala sve detalje i sada više nisam toliki optimista. Mislim da prva mera neće pogoditi veliki broj ljudi, dok sam za drugu meru već dobila komentare poslodavaca da ne planiraju da zaposle nove ljude ako budu imali ograničenje da tri godine ne mogu nikoga da otpuste - kaže predsednica ASNS Ranka Savić.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima