NEMA GRATIS INTERNETA KAD UĐETE U GRČKU: Euforično najavljeno ukidanje rominga od 1. jula neizvesno

B. Caranović

18. 06. 2021. u 10:00

DOK za roming na teritoriji Zapadnog Balkana, nema dileme da će od 1. jula biti po principu "kao kod kuće", koliko će koštati telefoniranje u Grčkoj ovog leta, ne zna se ni 12 dana pred početak najavljenog sporazuma o ukidanju međusobnog rominga.

НЕМА ГРАТИС ИНТЕРНЕТА КАД УЂЕТЕ У ГРЧКУ: Еуфорично најављено укидање роминга од 1. јула неизвесно

Foto AP

Kako sada stvari stoje, nema opuštanja, a prenos podataka na mobilnim telefonima već od Evzonija treba isključiti i pripremiti pare za tarifne dodatke!

Kako smo u Ministarstvu telekomunikacija, naime juče čuli, cene saobraćaja ovog leta u zemlji bogova sa Olimpa, izgleda da ipak neće biti kao u Srbiji. Ne znaju se precizno uslovi pod kojima će da važe ugovoreni tarifni podaci sa domaćim operaterima, ali izvesno je da roming u Grčkoj neće biti džabe, kako je euforično najavljeno nakon nedavnog obećanja grčkog ministra u poseti našoj zemlji.

- Sporazum koji važi za Zapadni Balkan i obavezujući je za sve zemlje, ne može da se preslika na situaciju sa Grčkom koja je potpuno drugačija jer je Grčka u EU - kaže za "Novosti" Milan Dobrijević, pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije. - Nismo sigurni sa kojim cenama će izaći grčki operateri, a od toga zavisi i cenovnik naših operatera. Možemo jedino da tvrdimo da će svakako biti povoljnije nego prethodnih godina, ali detalje ćemo znati ovih dana. Intenzivni bilateralni pregovori su u toku.

Kako naš sagovornik kaže, što se tiče Zapadnog Balkana, naši građani, sa postpejd i pripejd karticama domaćih operatera mogu potpuno da se opuste na putovanju u Crnu Goru, BiH, teritoriju Kosova, Albaniju i Severnu Makedoniju. Za telefonski saobraćaj, biće kao da granicu nisu ni prešli.

- Besplatni minuti, poruke, data u sklopu ugovora sa operaterima isto će važiti i na ovim teritorijama, a cene kod pripejda će biti kao u Srbiji - kaže Dobrijević. - Kada se potroši minuti, poruke i internet iz paketa, sve preko toga će biti tarifirano kao u sopstvenoj zemlji. Važiće i mobilni internet kupljen preko svojih operatera.

Dobrijević apeluje na korisnike da se pre putovanja, ipak informišu kod svojih operatera o ograničenjima u potrošnji koja zavise od tarifnog paketa, i za pripejd i za postpejd korisnike.

U MTS kažu da će njihovi korisnici imati besplatan saobraćaj koji već imaju u tarifama ili dodacima koje inače koriste u Srbiji, a da će dodatna potrošnja biti po cenama u domaćem saobraćaju. U "Telenoru" dodaju da će svi pozivi i SMS poruke upućeni ka +381, +382, +383, +387, +389 i +355 biti tarifirani pod uslovima kao i u domaćem saobraćaju, a da će dolazni pozivi i SMS poruke primljeni dok se korisnik nalazi u romingu na teritoriji ZB biti besplatni, bez obzira odakle dolaze. Posle potrošnje interneta iz tarifnog paketa, radi zaštite korisnika od prekomernog zaduženja, internet će biti onemogućen. U A1 kažu da će se posle potrošnje ugovorenog dela internet saobraćaja, cene obračunavati kao u nacionalnom saobraćaju, uz naplatu dodatne naknade za roming.

Operateri su potvrdili da nemaju precizan odgovor o cenama u Grčkoj ovog leta.

POLITIKA FER KORIŠĆENjA

MODEL rominga za Zapadni Balkan preslikan je modelu koji postoji u EU, pa tako i propis o fer upotrebi - kaže Dobrijević. - Moraće da se poštuje politika fer korišćenja. Operateri će u skladu sa važećim propisima i opštim uslovima poslovanja utvrđivati da li je došlo do prekomerne potrošnje. Ako korisnik bude većinu vremena u mreži drugog operatera, ili ako je sobraćaj korisnika veći dok je u mreži drugog operatera ukazuje na potencijalno nefer ponašanje i biće upozoren da mogu primeniti dodatnu naknadu za roming. Pratiće se ponašanje u toku četiri meseca. Taj propis sprečava da korisnik iz druge zemlje kupi karticu u Srbiji, a onda je koristi u svojoj zemlji kao da je lokalna.

ROMING PAKETI

I ubuduće će na raspolaganju biti roming paketi, internet roming dodaci, pre svega zbog neograničenog besplatnog interneta. U velikom broju zemalja mogu da koriste internet roming dodatke, u rasponu od 500 MB do 2GB, po ceni već od 999 dinara. Minut razgovora je 11 dinara, SMS 5,9 a MMS 12 do 15 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)