KOMŠIJE NE HAJU ZA ISTEKLE FRANKE Za razliku od naše, Hrvatska centralna banka se ne uključuje u zamenu švajcaraca

B.Caranović

28. 05. 2021. u 15:51

DOK se Narodna banka Srbije od kada je najavljeno povlačenje švajcaraca iz osme serije angažovalo da olakša problem građanima, hrvatske komšije nisu mnogo trošile vremena na to.

КОМШИЈЕ НЕ ХАЈУ ЗА ИСТЕКЛЕ ФРАНКЕ За разлику од наше, Хрватска централна банка се не укључује у замену швајцараца

Foto: Depositphotos

Domaća Centralna banka, naime, od 29. aprila do 31. maja, bez naplate naknade bankama zamenjuje novčanice iz osme za devetu seriju, za devize ili opticajnu efektivu u drugoj valuti i tretira ih kao opticajne u pogledu naknade koja se naplaćuje za ove transakcije. Njenom apelu da građanima zamenjuju novac bez provizija, od 25 banaka odazvalo se 17. Tako su za proteklih mesec dana građani zamenili 200 miliona "bajatih" franaka za važeće, za drugu valutu, ili ih ostavli na devizni račun dok ne stignu opticajne novčanice.

U isto vreme na sajtu hrvatske Centralne banke, građani se obaveštavaju da Hrvatska narodna banka ne zamenjuje strani gotov novac i upućuju ih da stare švajcarce bez nadoknada mogu da zamene u Nacionalnoj banci Švajcarske u Cirihu i Bernu ili ih tamo pošalju poštom.

- Postoje rokovi zamene u kojima se nevažeće novčanice mogu zameniti kod finansijskih institucija, a nakon tog roka isključivo se mogu zameniti u centralnoj banci koja je izdala taj gotov novac, bez naknade i vremenskog ograničenja - kažu u Narodnoj banci "ljepe njihove". - Nevažeće novčanice švajcarskog franka zamenjuje njihov izdavač - Centralna banka Švajcarske, na blagajni u Bernu i Cirihu, određenim kantonalnim bankama u Švajcarskoj ili se mogu poslati poštom na adresu Centralne banke Švajcarske. Popis lokacija na kojima je moguća zamena, nalaze se na stranici švicarske banke. Napominjemo da je način zamene nevažećih novčanica lični izbor, a ako se odabere slanje poštom, preporučujemo uslugu vrednosne pošiljke, odnosno što sigurnije usluge slanja pošiljke.

Naša Narodna banka Srbije je inače dva puta informisala banke, ovlašćene menjače i javnost o povlačenju iz opticaja novčanica osme serije švajcarskog franka. Prvi put u decembru 2020. godine, a drugi put 29. aprila 2021, kada je apelovano na banke da izađu građanima u susret. Banke koje posluju u Srbiji su pozvane da do 31. maja omoguće građanima da bez dodatnih troškova zamene novčanice osme serije švajcarskog franka.

- Banke pod povoljnim uslovima mogu kod Narodne banke Srbije da zamene samo novčanice osme serije švajcarskog franka koje su od građana, preko menjača ili direktno, primile počev od 30. aprila, ali ne i novčanice ove serije koje imaju iz ranijeg perioda - kažu u NBS. - Ovo ograničenje prema bankama, uvedeno je sa ciljem da se građanima omogući dodatni period za zamenu novčanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a