PRODAVALI ISTOPLJENI ŠEĆER: Inspekcija ne može da stane na put firmi "Med hani", njihov med i dalje u prodavnicama

J. Su.

27. 05. 2021. u 11:10

FIRMA "Med hani" iz Vučaka kod Smedereva nije povukla sav med sa tržišta, iako je to morala, jer je analizama utvrđeno da je falsifikat.

ПРОДАВАЛИ ИСТОПЉЕНИ ШЕЋЕР: Инспекција не може да стане на пут фирми Мед хани, њихов мед и даље у продавницама

Foto Arhiva

Njihov med se nalazi i dalje u svim trgovinama. Procenili su da je rizik od kazne manji od profita. Oni su dodavali šećer u med, to je dokazano i on ne sme da se nađe u prodaji.

Kako nam je ispričao Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, veterinarska inspekcija je izdala nalog da povuku sav med iz prodaje, ali nije više jasno ko dalje treba da kontroliše da li su to uradili ili ne. Nažalost, ovaj falsifikat može da se kupi u mnogim radnjama.

- U akciji otkrivanja lažnog meda utvrđeno je da se na srpskom tržištu nalazi oko 40 odsto ovakvog proizvoda - kazao nam je Živadinović. - U Srbiji je, nažalost, sve manje kvalitetnog meda. Krajem prošle godine, veterinarska inspekcija je uzela uzorke bagremovog i livadskog meda firme "Med hani". Superanaliza je pokazala da su oba meda falsifikati i da su miris i ukus nesvojstveni deklarisanoj vrsti proizvoda.

Prema rečima Živadinovića, koliko su u celom procesu falsifikatori usavršili tehnologiju izrade lažnog proizvoda, najbolje govori činjenica da su svi osnovni parametri kvaliteta meda u granicama propisa. Tačnije da "med" bez problema prolazi osnovne zakonske propise. Med iz ove kompanije pao je na utvrđivanju porekla šećera u njemu. Sadrži značajnu količinu šećera, čak 30 odsto, koja se prirodno ne može naći u medu.

U Ministarstvu poljoprivrede su nam rekli da je urađeno rešenje i na osnovu toga treba da sklone sve proizvode iz prodaje. Slučaj je prijavljen i sudu.

Falsifikovanje meda je ozbiljan biznis, ne samo u Srbiji već i u čitavom svetu. Pre nekoliko meseci pokrenuta je velika međunarodna istraga, gde se uključila i naša zemlja, zajedno sa veterinarskom inspekcijom, sanitarnom, Poreskom upravom i policijom. Predmet istrage su kako veliki proizvođači, tako i sami pčelari.

I dok pojedini proizvođači u prokuvani šećer ubacuju određene kiseline, kako bi dobili dobru gustinu, neki ubacuju veštačke arome ili boju.

NEMAJU VREMENA

U firmi "Med hani" nisu imali vremena da nam prokomentarišu i odgovore da li se njihov proizvod i dalje nalazi u radnjama i zbog čega ga nisu povukli sa tržišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice