ULJE NEĆE BITI SKUPLJE: Ne treba očekivati veće oscilacije

J. Subin

25. 05. 2021. u 06:37

CENA ulja poslednjih nedelja je gotovo "procvrčala". Litar zejtina bio je i više od 190 dinara, a trenutno se može pazariti i za 170.

УЉЕ НЕЋЕ БИТИ СКУПЉЕ: Не треба очекивати веће осцилације

Foto: A. Stanković

Nadležni ne očekuju da će sada biti većih oscilacija, ali s obzirom na to da je suncokret berzanska roba, teško je davati bilo kakve prognoze.

Kako nam je ispričao Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, tržište ulja je u fazi stabilizacije i očekivanja vodećih aktera na domaćem tržištu su da do žetve neće biti većih cenovnih oscilacija.

- Potrebno je, međutim, aktivno pratiti situaciju imajući u vidu da je ova godina veoma turbulentna u pogledu berzanske trgovine ne samo suncokretom i sirovim suncokretovim uljem, već i ostalim poljoprivrednim proizvodima zbog velikog rasta cena žitarica u svetu - kazao je Kandić. - Cene suncokretovog ulja se i dalje nalaze na istorijskim maksimumima. Uprkos padu cena na berzama u poslednje dve nedelje, što je u psihološkom smislu važna vest, sirovim suncokretovim uljem u crnomorskom regionu trenutno se trguje na nivou od 1.555 dolara po toni što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine.

U prilog aktuelne stabilizacije tržišta može se istaći i činjenica da je trenutna potražnja za suncokretom predstojećeg roda na Produktnoj berzi na nivou od 410 evra po toni, dok se u drugoj polovini aprila trgovalo suncokretom novog roda po ceni od 415 evra po toni, objasnio je Kandić.

- Na tržištu postoji dobra snabdevenost uljem, ne preti bojazan od nestašica, a nadamo se da će na cenovnu stabilizaciju uticati i činjenica da se bliži žetva za koju je još rano iznositi procene o prinosima koji će najviše zavisiti od vremenskih prilika - kazao je Kandić.

PROIZVODNjA

SRBIJA godišnje proizvede oko 700.000 tona suncokreta. Prošlogodišnji rod iznosio je 654.000 tona. Iako ne spadamo u velike proizvođače, u našoj zemlji uvek bude dovoljno suncokreta za naše potrebe, ali i da ga izvezemo.

Ove uljarice, godišnje izvezemo oko 100.000 tona, ali i više od 150.000 tona domaćeg ulja završi u inostranstvu. Uljari i trgovci suncokretom, otkupe svake godine ceo rod, i to za najviše mesec dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a