PRVI UGOVORI SA GRAĐANIMA ZA ZAMENU STOLARIJE KRAJEM LETA: Sledeće godine za domaćinstva 100 miliona evra

E.B.T.

24. 05. 2021. u 16:56

PRVI ugovori sa građanima koji žele da dobiju subvencije države kako bi unapredili energetsku efikasnost svojih domaćinstava trebalo bi da budu krajem jula i početkom avgusta, a do kraja godine se mogu očekivati zamenjeni prozori i urađena izolacija.

ПРВИ УГОВОРИ СА ГРАЂАНИМА ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ КРАЈЕМ ЛЕТА: Следеће године за домаћинства 100 милиона евра

Ministarstvo rudarstva i energetike

Ovo je danas u Nišu istakla ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović gde je razgovarala sa načelnicima upravnih okruga o primeni novih zakona iz njenog resora i realizaciji projekata u toj oblasti.

Ona je navela da Ministarstvo sada pravi rang-listu lokalnih samouprava koje su se prijavile na javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje energetske efikasnosti domaćinstava.

- Nakon toga opštine i gradovi treba relativno brzo, sredinom juna, da raspišu javne pozive za preduzeća koji će se baviti zamenom stolarije, a zatim sledi i drugi javni poziv građanima koji žele da učestvuju - precizirala je Mihajlovićeva.- Prvi ugovori sa građanima bi trebalo da budu krajem jula i početkom avgusta, a do kraja godine se mogu očekivati i zamenjeni prozori, urađena izolacija.

Podsetila je da 50 odsto sredstva obezbeđuje država sa opštinama, a drugu polovinu domaćinstva. Nakon toga, kako je najavila, sledi masovnija realizacija.

- Razgovaramo sa međunarodnim institucijama, jer je reč o nacionalnom cilju za čiju realizaciju ćemo sledeće godine opredeliti najmanje 100 miliona evra - istakla je Mihajlovićeva.

Sa načelnicima upravnih okruga, kako kaže, razgovarala je i o korišćenju solarnih panela koji se sada, posle donošenja pojednostavljenog zakona, mogu postaviti u četiri koraka. Prema njenim rečima, to nije samo pitanje nižeg računa, već i zelene energije i očuvanja životne sredine, a vizija naše zemlje jeste da do 2050. imamo 50 odsto energije proizvedene iz zelenih izvora. Ministarka je istakla da iz Niša kreće realizacija najvećeg projekta za podizanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora, kao i da je taj grad čvorište u infrastrukturi, bez koje nema razvoja.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je Grad aplicirao za zamenu stolarije i sređivanje fasada, i da im je Ministarstvo odobrilo i dva značajna projekta energetske efikasnosti za jednu osnovnu i jednu srednju školu.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stanković ocenila je da je reč o zakonima koji bi se mogli nazvati istorijskim i da ovakvi poduhvati govore o tome da dobro stojimo uprkos krizi koja je mnogo više od zdravstvene. Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković je u ime građana Majdanpeka zahvalio na ozbiljnim sredstvima kako bi se uredili Dom zdravlja i nova toplana što će doprineti očuvanju životne sredine i manjem trošenju energije. Prema rečima načelnika Raškog okruga Nebojše Simovića ovim projektom će se pomoći običnim ljudima, radnicima i zemljoradnicima, jer sadašnje kuće nemaju dobru energetsku efikasnost i građene su u prošlom veku od radničkih plata. Načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac je ocenio da ovi zakoni predstavljaju revoluciju za mačvanski kraj, kako zbog Jadra i budućeg rudnika litijuma, tako i zbog potencijala geotermalne energije.

Načelnik Nišavskog okruga Petar Babović je rekao da je obaveza svih okruga da u narednom periodu ovu temu približe građanima, a njegov kolega iz Južnobačkog okruga Milan Novaković naveo je da svi treba da pomognu u primeni Zakona o energetskoj efikasnosti i drugim zakonima iz ove oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna