SAVET UNIVERZITETA U BEOGRADU BIRA REKTORA U UTORAK: Kandidati sačinili program rada i plan budućeg razvoja

LJ. BEGENIŠIĆ

23. 05. 2021. u 11:40

UNIVERZITET u Beogradu, naša najveća i najznačajnija obrazovna institucija, u utorak će dobiti novog rektora.

САВЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ БИРА РЕКТОРА У УТОРАК: Кандидати сачинили програм рада и план будућег развоја

Foto Tanjug

Savet će birati između dva kandidata, aktuelne rektorke prof. dr Ivanke Popović i dekana Arhitektonskog fakulteta prof. Vladana Đokića. Oboje su nedavno dobili dovoljan broj glasova članova Senata UB za ulazak u "drugi krug".

Tada je od 46 članova Senata za prof. Popović glasalo 27, za profesora Đokića njih 17, dok su dva glasačka listića bila nevažeća. Pošto su oboje dobili više od trećine glasova kolega iz Senata, nijedan kandidat nije mogao biti izabran, pa će prelomiti članovi Saveta.

Kandidati su sačinili program rada i plan budućeg razvoja najvećeg univerziteta u državi, uz napomenu da je ključno zadržati kvalitet nastave i očuvati nezavisnost BU.

IZABRALI I TIMOVE

OBA kandidata imaju i svoje timove, pa je tako prof. Đokić za funkcije prorektora predložio dekana Ekonomskog fakulteta Branislava Boričića, dekana Šumarskog fakulteta Ratka Ristića, dekana Geografskog fakulteta Dejana Filipovića i bivšu dekanku Farmaceutskog fakulteta Zoricu Vujić. U timu rektorke Popović su sadašnji prorektori Petar Bulat, Petar Marin, Nenad Zrnić i Gordana Ilić Popov.

U svom programu, između ostalog, prof. Đokić, ukoliko bude izabran, planira da BU pozicionira kao društveno angažovanu instituciju, koja će strateški biti usmerena na unapređenje sveobuhvatnog obrazovnog sistema. Intenziviraće napore da Univerzitet bude zakonski prepoznat kao institucija od nacionalnog značaja. On podseća da se univerzitet u Beogradu sastoji od 42 članice koje, svaka na svoj način, doprinose ugledu i afirmaciji ove instutucije. Ističe da pojedine članice doprinose ugledu tako što podižu rejting Univerziteta na međunarodnim listama rangiranja, druge učestvujući u društvenim procesima i aktivnostima, neke unapređenjem zdravstvenog sistema, pojedine unapređenjem infrastrukture kroz značajne nacionalne projekte...

- Evidentno je da je Univerzitet heterogena struktura, i da njegova snaga leži baš u tim specifičnostima i različitostima - kaže prof. Đokić.

- Ključ za strateško pozicioniranje Univerziteta u Beogradu je jedinstvo uz poštovanje specifičnosti.

Aktuelni dekan Arhitektonskog fakulteta naglašava da će se težiti i javnom i transparentnom informisanju o radu BU.

Rektorka Popović koja je izabrana pre tri godine ocenjuje da se u prethodnom periodu vredno radilo, a da je u ovom trenutku najvažnije da se prevaziđu posledice kovida i da se rad fakulteta vrati u normalne tokove:

- Mi imamo trojnu misiju: kvalitetna nastava, odlično istraživanje i doprinos društvu i privredi. Mislim da Univerzitet u Beogradu to dosta dobro radi.

Inače, novi rektor stupa na dužnost 1. oktobra i mandat mu traje tri školske godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)