VOJNA SILA SRBIJE JAČA ZA NOVE TENKOVE: Rusi isporučuju T-72MS i BRDM-2MS

Novosti onlajn

22. 05. 2021. u 17:38

RUSKA Federacija će u nedelju, 23. maja, vojsci Srbije u garnizonu Niš tokom ceremonije donacije primopredati tenkove T-72MS i oklopne-izviđačke automobile BRDM-2MS.

ВОЈНА СИЛА СРБИЈЕ ЈАЧА ЗА НОВЕ ТЕНКОВЕ: Руси испоручују Т-72МС и БРДМ-2МС

Foto: Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije će ceremonijom primopredaje trenutno najboljim tenkom na Balkanu i u širem okruženju dodatno osnažiti udarnu snagu kopnene vojske.

Šta Vojska Srbije tačno dobija ovim moćnim tenkom, oklopnim-izviđačkim automobilom BRDM-2MS i kakve su njihove specifikacije?

Savremeni tenkovi T-72 MS su ruski tenkovi T-72, u modernizovanoj varijanti. Ovi tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom.

Modernizacija koja je urađena na tom tenku T-72 MS je kompleksna i u odnosu na tenkove M-84, koji su u operativnoj upotrebi u našoj vojsci, značajno su mu unapređene sve karakteristike, manevarske sposobnosti, oklopna zaštita i vatrena moć.

Foto: EPA

Ugradnjom motora od 840 konjskih snaga, povećana mu je pokretnjivost. Naš tenk M-84 i osnovna verzija tenka T-72 imaju ugrađene motore od 780 konjskih snaga.

Tenku je ugrađen i automatski menjač koji omogućava vozaču da lakše upravlja po manevarskom zemljištu.

Suština modernizacije je i u optoelektronskim sredstvima, jer optoelektronske nišanske sprave ugrađene na tenku omogućavaju komandiru i nišandžiji da dalje i bolje osmotre neprijatelja, a samim tim i brže reaguju na njega i da ga pre pogode.

Komandir rukuje nišanskom panoramskom spravom, koja mu omogućava osmatranje oko tenka 360 stepeni, nezavisno od nišandžije i on zahvaljujući tome može uspešno uočiti cilj na daljinama više od šest kilometara.

Nišandžija može uspešno da ostvari vatru na daljinama većim od šest kilometara, u zavisnosti od vrste projektila koji koristi.

Tenkovi T-72 MS koje ćemo dobiti od Rusije svakako je značajan pomak za našu kopnenu vojsku i to će doprineti većoj borbenoj gotovosti Vojske Srbije.

Foto: Printskrin

Tenkovi imaju i snažniju balističku zaštitu, ovaj eksplozivno-reaktivni oklop, bolje upravljanje i navigaciju, sve im je neuporedivo lakše i to će značajno doprineti većoj borbenoj gotovosti i interoprabilnosti i oposobljenosti naših snaga.

Oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS namenjeni su za izviđanje u svim borbenim operacijama na kopnu i vodi. Ova vozila mogu se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo telekomunikacije, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.

U odnosu na BRDM-2, oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS značajno je modernizovan i unapređen. Primera radi, BRDM-2MS umesto benzinskog poseduje novi dizel motor jačine 150 KS, čime je dobijen dvostruko veći radijus kretanja. U odnosu na svog prethodnika koji to nije imao, BRD-2MS ima protivpožarni uređaj, termovizijsku kameru, laserski merač daljine, mogućnosti paralelnog osmatranja komandira i nišandžije, navođenja nišandžije od strane komandira (akvizicija cilja), geopozicioniranja uz pomoć GPS-a i navigacije na elektronskoj karti, elektronskog praćenja rada motora na monitoru vozača, upravljanja uz pomoć kamera unazad, osmatranja iz vozila i autonomiju posade u vozilu 24 časa uz pomoć šest televizijskih kamera, kao i ulazak na bočna vrata, čime je skraćeno vreme ulaska-izlaska u vozilo.

Foto: MO Srbije

Uvođenje oklopno-izviđačkog automobila BRDM-2MS u naoružanje izviđačkih jedinica Vojske Srbije, značajno je pre svega zbog mogućnosti osmatranja u noćnim uslovima, s obzirom na to da su vozila opremljena termovizijskim kamerama koja omogućavaju uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 kilometara, a raspoznavanje na 2 kilometra, što olakšava osmatranje i izviđanje noću. U poređenju sa starim BRDM-om, novi BRDM-2MS mnogo je lakši za upravljanje i rukovanje.

Za Vojsku Srbije veoma je važno što oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS pružaju dodatnu zaštitu ljudstvu i doprinose da jedinice naše vojske bezbednije obavljaju svoje zadatke. Podizanjem stepena balističke zaštite na nivo 3A i povećanjem vatrene moći omogućeno je da vozila uspešno prate oklopne jedinice na bojištu, što je sa dosadašnjim modelom vozila bilo otežano.

BRDM-2MS oklopljen je sa čeone strane oklopom debljine 14 mm, sa bočne strane oklopom debljine 7 mm i sa podne strane od 8 mm. Dodatna balistička zaštita sastoji se od 20 ploča debljine 6 mm i omogućuje zaustavljanje metka 7,62 mm i 12,7 mm sa svih strana. Prednja strana oklopa štiti od metka 14,5 mm na udaljenosti od 300 metar. Na podu vozila postavljen je protivminski tepih, čime je poboljšana protivminska zaštita.

Foto: MO Srbije

BRDM

Sistem za upravljanje vatrom na vozilu BRDM-2MS potpuno je nov. Vozilo je naoružano mitraljezima 14,5 mm KPVT čija je brzina gađanja 600 metaka/min i 7,62 mm PKT sa brzinom gađanja 700 metaka/min. Sredstvo poseduje dve nišansko-osmatračke sprave i zbog žirostabilisanosti kupole moguće je gađanje ciljeva iz pokreta. Sistem za upravljanje vatrom omugućava stabilizaciju naoružanja i nišanskih sprava prilikom gađanja, automatsko praćenje ose naoružanja sa osom nišanske sprave, blokiranje elektroprekidača kada se naoružanje nalazi u položaju nebezbednog otvaranja vatre i dovođenje naoružanja u položaj za popunu.

Posadu BRDM-2MS čini pet članova - komandir, vozač, nišandžija i dva izviđača. Vozilo savlađuje vertikalni nagib od 30 stepeni i bočni nagib od 25 stepeni. Brzina kretanja po asfaltnom putu iznosi 90 do 100 km/h, a po zemljanim putevima 40 do 50 km/h.

Ceremonija primopredaje tenkova T-72MS i oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS počinje u 8.20 u kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu.

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024