OMLADINA DRŽI KLJUČ EPIDEMIJE: Kampanja za vakcinaciju populacije od 16 do 25 godina u kojoj je pelcovano ispod 12 odsto

B. RADIVOJEVIĆ

22. 05. 2021. u 06:44

CILj da se od 21. juna odobri organizacija festivala i proslava je ambiciozan, ali i dostižan ako "u red" za imunizaciju stanu i mladi uzrasta od 16 do 25, koji su do sada retko zavrtali rukav.

ОМЛАДИНА ДРЖИ КЉУЧ ЕПИДЕМИЈЕ: Кампања за вакцинацију популације од 16 до 25 година у којој је пелцовано испод 12 одсто

Foto I. Marinković

To je motiv kampanje koju je juče započela premijerka Ana Brnabić. U populaciji do 30 godina vekacinisanih je svega 11,9 odsto. Ipak, predsedsnik Aleksandar Vučić veruje da u narednih dvadesetak dana možemo da dosegnemo 50 odsto vakcinisanih u ukupnoj populaciji odraslih. Masovnija vakcinacija, uz dalji pad broja novoinficiranih, kojih je juče bilo rekordno malo otkako je počeo poslednji talas epidemije - svega 391, mogla bi da bude presudna da Krizni štab već sledeće nedelje dodatno relaksira mere i dozvoli duži noćni provod.

PODLEGLO OSAM MILIONA LjUDI?

SVETSKA zdravstvena organizacija smatra da je broj direktnih i indirektnih žrtava od virusa korona u svetu znatno potcenjen i da realno iznosi dva do tri puta više. Povodom objavljivanja godišnjeg izveštaja o statističkim podacima, u SZO ističu da je kovid prošle godine odneo 3 miliona žrtava, dok se zvanično smatra da ih je bilo 1,8 miliona. Takođe, SZO smatra da je do sada ukupno bilo između šest i osam miliona žrtava kovida.G. Č.

Premijerka Brnabić potvrdila je da se razmišlja o dozvoli za kafiće i restorane da rade dva sata duže. Fajront bi tako sa 22 časa bio pomeren na ponoć.

- Moramo da radimo i da razgovaramo sa mladima. Samo zajedno možemo da se vratimo u normalan život. Ključ uspeha je vakcinacija mlađih od 30 godina. Od njih zavisi povratak normalnom životu - rekla je premijerka.

PLAN Ciljna grupa su građani mlađi od 30 godina, Foto Tanjug

Jednu dozu vakcine do sada je primilo 2,3 miliona građana, što je oko 44 odsto punoletnog stanovništva. Revakcinisano je 1,9 miliona građana, što je oko 35 odsto ljudi. Najveći broj vakcinisanih su osobe između 65 i 74 godina i u toj kategoriji je 70 odsto zaštićenih.

VIDI SE SVETLO U TUNELU

PROCENAT nevakcinisanih među pacijentima kovid bolnice u Batajnici je 99 odsto - izjavila je direktorka kovid-bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević. Ona ističe da se posle mnogo nedelja mraka, sada vidi svetlo na kraju tunela epidemije.

- Imamo 302 obolela, u intenzivnoj 35, a 26 je intubirano - navela je direktorka bolnice u Batajnici.

Tokom prethodnog dana i noći u ovoj bolnici bilo je ukupno 26 prijema i 40 otpusta.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naglašava važnost letnjih festivala, čije će održavanje zavisiti od imunizacije omladine, a vakcinaciju mladih "i kao građanin, i kao otac", snažno podržava i prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević:

- Postoji li drugo, bezbednije i bolje rešenje. Verujem da možemo da na leto održimo festivale i vratimo se svadbama, krštenjima, maturskskim večerima... Sve to samo od nas zavisi.

Epidemiološka situacija jeste bolja. Opada broj preminulih, kojih je juče bilo 13, a opada i broj pacijenata na respiratorima (67). Bez masovne vakcinacije, kako upozoravaju epidemiolozi, bitku sa koronom ne možemo da dobijemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije