VISOKO PROFITABILNI LJUBIMCI: Porodica iz Zrenjanina gaji neobičnu vrstu ptice, jaje košta 50 evra

Novosti online

16. 05. 2021. u 11:13

PORODICA Stojanov iz Zrenjanina, gaji neobične kućne ljubimce - emue, koji su posle nojeva najveće ptice na svetu i potiču iz centralne Australije.

ВИСОКО ПРОФИТАБИЛНИ ЉУБИМЦИ: Породица из Зрењанина гаји необичну врсту птице, јаје кошта 50 евра

FOTO: Depositphotos

Na njihovom imanju nalazi se potpuno neobična družina, dva para ova retkih ptica koje su u njihov dom stigle sasvim slučajno.

 - Naši prijatelji su imali emue i mi smo iz čiste radoznalosti poželeli da ih takođe gajimo, jer smo veliki ljubitelji ptica. Piliće emua od samo četiri nedelje kupili smo u Mađarskoj i kod nas su stigli u kutiji. Posle su poprilično porasli. Uopšte nisu zahtevne životinje, lako se hrane i održavaju, rekla je za RINU LJiljana Stojanov, vlasnica ovih retkih kućnih ljubimaca.

Ptica emu može da poraste čak i do dva metra, a osim što su velika atrakcija u našim predelima jer to nije njihovo prirodno stanište, mogu biti i izuzetno profitabilne. Ova ptica višestruko je korisna, njihova jaja su izuzetno tražena kao i meso, za koje su doktori rekli da je među najzdravijim jer sadrži minimalne količine holesterola.

 - NJihovo meso još uvek nismo probali, ali od jaja smo nekoliko puta već pravili kajganu i mogu reći da je veoma ukusna. Prosečna težina jaja emua je oko 700 grama, tako da od jednog može da doručkuje cela mnogočlana porodica. Veoma su tražena, a cena po komadu se kreće oko 50 eura. Ono što je takođe veoma interesantno jeste da ženka snese jaje, a mužjak kasnije leži na njemu. Ona imaju tamno zelenu, veoma neobičnu boju, rekla je LJiljana.

Činjenicu da je emu izuzetno profitabilna ptica potkrepljuju i informacije da se osim mesa i jaja u svetu koristi i njihova koža koja se poredi sa krokodilskom, a na leđima svakog odraslog emua nalazi se i oko pet kilograma loja od kog se dobija ulje koje se kasnije koristi u kozmetičkoj industriji.

Međutim, takva eksploatacija ovih retkih ptica je neminovnost u inostranstvu.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)