KUSTURICA O ČIČA DRAŽI: Mihailović prvi gerilac u Evropi, istorijska činjenica da su Srbi imali dva antifašistička pokreta

Novosti online

10. 05. 2021. u 12:26

PROSLAVLJENI srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da su Srbi u Drugom svetskom ratu imali dva antifašistička pokreta, a da ih veoma često nazivaju pogrdnim imenima.

КУСТУРИЦА О ЧИЧА ДРАЖИ: Михаиловић први герилац у Европи, историјска чињеница да су Срби имали два антифашистичка покрета

Foto: Printskrin

Kusturica je naveo da Srbi slobodno mogu da ponove istorijsku istinu da su u srpskom narodu postojale dve vrste anitfašista.

- 9. maja 1941. prvi gerilac antifašista u Evropi je bio Draža Mihailović, s druge strane postojao je partizanski pokret koji upisujemo u istoriju kao oslobodilački i kao pokret koji je bio protiv fašista - rekao je Kusturica povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Kusturica je istakao da se, nažalost, živi u vremenu u kojem su fašisti pretvoreni u antifašiste i da one koji su objektivno antifašisti veoma često nazivaju pogrdnim imenima.

Zahvaljujući prijateljima iz Rusije, kako je naveo, postoji ideja o tome da je Drugi svjetski rat završen antifašističkom borbom.

- Mislim da se velika otadžbinska borba odvijala na više planova, a da je Hitler posustao u Rusiji, zahvaljujući kojoj danas uspijevamo da osvježimo pamćenje i da shvatimo da je naša sudbina u antifašističkoj borbi - ocenio je Kusturica.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)