FOTOGRAFIJA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Patrijarh Porfirije se peške vraća sa bogosluženja, Vladimir opisao susret (FOTO)

Novosti online

30. 04. 2021. u 22:33

FOTOGRAFIJA jednog iznenađujućeg susreta koji se danas odigrao na "Mostarskoj petlji", i priča koja stoji iza nje može svakome od nas poslužiti kao pouka, pogotovo u praznične dane.

ФОТОГРАФИЈА КОЈА ЋЕ ВАС ОДУШЕВИТИ: Патријарх Порфирије се пешке враћа са богослужења, Владимир описао сусрет (ФОТО)

Foto: Facebook/Vladimir Đurđević

Naš sugrađanin Vladimir je na fejsbuku objavio kako je sreo patrijarha srpskog Porfirija dok je peške prelazio most vraćajući se sa bogosluženja.

- Vraćam se sa posla, idem kući u Valjevo, tokom praznika. Prelazim “Mostarsku petlju” idem ka Prokopu, i tek što sam zakoračio sa jedne strane, sa druge vidim neko svešteno lice, u mantiji, neka “crna tačka” ide u suret meni.

-  Nigde nikoga nema. I negde na pola tog “mosta” vidim da je u pitanju NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije. Zatražih blagoslov, popričah sa njim par minuta kao sa svakim drugim čovekom, ko je gde pošao i tu se raziđosmo, svako na svoju stranu. Fotografiju sam napravio kao dokaz, da ne treba upirati prstom u skupe aute, govoriti da li oni poste il ne poste, da li su grešni ili nisu, a pritom ne videti sebe. I eto, naš Patrijarh, na ovaj veliki praznik, u sred belog dana, na mestu gde i pešaci retko šetaju, u mantiji, bez pratnje i pompe i “skupih auta”, vraća se sa službe pešaka u patrijaršiju - napisao je Đurđević.

Foto: Facebook/Vladimir Đurđević

Ovaj susret je sa razlogom mnoge podsetio na patrijarha Pavla, koji se često vozio tramvajem umesto automobilom i sam popravljao svoje cipele i kišobran.

Nakon izbora svakog patrijarha sveštenstvo i narod u crkvi kliču „Aksios“ -„Dostojan“. I zaista, postoji li dostojniji među nama od njegove svetosti patrijarha Porfirija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Dušica Stefanivic

30.04.2021. 22:49

Porfirije je Dostojan svakako.Ali me iznenadilo kako se promenio fizički od momenta patrinarhofe sahrane i momenta kada je on izabran za patrijarha.Nadam se da je to nerealna procena,a opterecenje je veliko

Gio

30.04.2021. 22:53

Uredu je prići patrijarhu i zatražiti blafoslov, ali u tom momentu si mislio ma sebe samo, a ne i ma njegovu svetost, jer epidemija je i to se ne sme zaboraviti, kao ni to da smo već ostali bez patrijarha i još nekoliko drugih sveštenih lica. Patrijarh sadašnji te nike odbio, naravno, ali trebalo da razmisliš o tome da možda njemu nike sve jedno da mu ljubiš ruku dok ne prodje epidemika, jer je to jedan od načina da ga sačuvamo. Ja sam sa dorćola i patrijarha Pavla sam vidjao non stop kada ide ili se vraća u patrijaršiju, ali bila su to druga vremena. Jako sam se radovao kada je za patrijarha izabran Portfirije. Mnogo je razloga, da ne nabrajam. Živ i zdrav nam bio sadašnji patrijarh još 100god. I malo je i toliko, za tako dobrog i posvećenog čoveka kakav je patrijarh Portfirije.