VIŠE OD TREĆINE ROMSKIH DEVOJČICA U PRINUDNOM BRAKU: Istraživanje pokazalo - centri za socijalni rad nemaju ni evidenciju

V.C.S.

16. 04. 2021. u 22:47

ČAK 34,1 odsto odsto romskih devojčica starih između 15 i 19 godina trenutno su u braku ili vanbračnoj zajednici!

ВИШЕ ОД ТРЕЋИНЕ РОМСКИХ ДЕВОЈЧИЦА У ПРИНУДНОМ БРАКУ: Истраживање показало - центри за социјални рад немају ни евиденцију

Depositphotos

Uprkos tome, centri za socijalni rad su, kako pokazuju podaci UNICEF-a, neodložno intervenisali u samo 29 odsto detektovanih slučajeva, odnosno procenili da je u manje od trećine došlo do ugrožavanja života, zdravlja i razvoja deteta kome je potrebna zaštita.

Najnovije istraživanje „Praksisa“ pokazalo je, pak, da manje od polovine centara vodi posebnu evidenciju o dečjim brakovima (43 odsto). Centri su detektovali samo 313 slučajeva rizika od dečjih brakova u prethodne dve godine, dok aktuelni podaci Unicefa pokazuju da su samo 21 odsto dece uspeli da vrate u primarnu porodicu.

- Kroz radionice koje su organizovane sa decom, može se zaključiti da su ona itekako svesna postojanja ove štetne pojave u svojoj zajednici i da prave razliku između dobrovoljnih i prinudnih brakova. Među prinudnim brakovima je napravljena razlika između onih koji podrazumevaju prodaju mlade, ugovorenih brakova i, naposletku, brakova koji predstavljaju vrstu kazne za decu. Uz navedene prinudne brakove deca su navodila i primere dobrovoljnih stupanja u brak, ali je karakteristično da su i ovi brakovi pracćeni placćanjem cene za dete. Zapravo, jedina vrsta brakova gde je izostajalo plaćanje za mladu jesu oni za koje deca nemaju podršku porodice i sklapaju ih „bežeći” od kucće – kažu u „Praksisu“.

Deca nisu bila upoznata sa tim da su prodaja dece i prinuda na udaju/ženidbu maloletnika krivična dela. Takođe su iskazala potpuno nepoverenje u institucije, jer organi nisu odgovarajucće reagovali ni u jednoj njima poznatoj situaciji, i ne znaju ni za jedan slučaj u kojem je dečji brak sprečen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri