VAŽNO ZA ĐAKE: Saopštena odluka da li se vraćaju u škole

Novosti online

16. 04. 2021. u 08:43

Doktor Predrag Kon nakon sednice Kriznog štaba saopštio je odluku vezane za rad škola.

ВАЖНО ЗА ЂАКЕ: Саопштена одлука да ли се враћају у школе

Foto: I.M.

Naime, đaci su od ponedeljka u klupama, od prvog do četvrtog razreda, a stariji osnovci svaki treći dan ići će u škol, dok će za srednjoškolce svaka druga nedelja biti onlajn.

Podsetimo, u Srbiji je juče broj zaraženih virusom korona pao ispod 3.000, pa bi Krizni štab, na sednici zakazanoj jutros za 8 sati, mogao dodatno da relaksira protivepidemijske mere.

Sa 2.971 zaraženim na 14.565 testiranih, ispunjavaju se uslovi da se realizuje ranija odluka - da se od 19. aprila đaci vrate na nastavu po modelu od 1. septembra, koja je bila uslovljena razvojem epidemiološke situacije.

TROCIFRENI

OD ukupnog broja potvrđenih slučajeva korone u poslednja 24 sata, u Beogradu ih je 644. Trocifren broj novozaraženih imaju još jedino Novi Sad - 152 i Niš - 121. Manje od 100 novoobolelih registrovano je u Kraljevu - 69, Smederevu - 67 i Šapcu - 60. Slede Kragujevac (59), Novi Pazar (57), Leskovac (53) i Jagodina (51).

Pad broja zaraženih, upozoravaju epidemiolozi, ne bi smeo da nas zavara, jer su bolnice još pune. U njima je ukupno 7.341 pacijent sa kovidom. Lekari upozoravaju da su sada češće teške kliničke slike i brza progresija bolesti, a to potvrđuje i podatak da smo juče imali 12 kovid pacijenata na respiratorima više nego dan ranije. Od posledica kovida preminulo je još 35 obolelih.

U KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno se nalazi oko 200 pacijenata, od kojih 60 u jedinici intenzivnog lečenja, gde je svaki drugi na nekom vidu mehaničke ventilacije. Načelnica Anestezije KBC "Dr Dragiša Mišović" Duška Ignjatović rekla je se u bolnici koja je prethodnih godinu dana bila puna, poslednjih dana više pacijenata otpušta nego što se prima.

- U Srbiji je trenutno 80 posto prisutan britanski soj virusa. Primetili smo da se kliničke slike dramatično brže razvijaju, za kraći broj dana pacijent dođe do respiratora, dosta je mlađih pacijenata - navela je Ignjatovićeva.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)