OBAVEZNA VAKCINACIJA JE LEGALNA: Evropski sud za ljudska prava presudio - "Može biti neophodna"

Novosti online

08. 04. 2021. u 13:19

EVROPSKI sud za ljudska prava presudio je danas da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti neophodna u demokratskim društvima.

ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА ЈЕ ЛЕГАЛНА: Европски суд за људска права пресудио - Може бити неопходна

Foto AP

Presuda je usledila nakon zaključka žalbe koju su neke češke porodice podnele sudu zbog obavezne vakcinacije dece.

- Mere bi se mogle smatrati neophodnim u demokratskom društvu - naveo je sud.

Iako se presuda nije direktno bavila vakcinama protiv kovida-19, stručnjaci veruju da bi to moglo imati implikacije na kampanju vakcinacije protiv korona virusa, posebno među onima koji su do sada odbijali da prime vakcinu.

- Ova presuda pojačava mogućnost obavezne vakcinacije pod uslovima trenutne pandemije - rekao je Nikolas Herviu, pravni stručnjak specijalizovan za Evropski sud za ljudska prava.

U odluci se kaže da su obavezne vakcine koje su propisale češke zdravstvene vlasti u skladu sa "najboljim interesima" dece, prenosi "Dojče vele".

- Cilj mora biti da svako dete bude zaštićeno od ozbiljnih bolesti, vakcinacijom ili imunitetom stada - dodaje se.

Sud je odlučio da zdravstvena politika Češke nije prekršila član 8 o pravu na poštovanje privatnosti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Prema češkom zakonu, deca moraju biti vakcinisana protiv devet bolesti, uključujući difteriju, tetanus, hripavac, hepatitis B i morbile.

Slučaj su na sud iznele porodice koje su novčano kažnjene ili čijoj je deci odbijen pristup vrtiću zbog toga što nisu vakcinisali decu.

Presedan

Zemlje širom Evrope i sveta zabeležile su "poplavu" dezinformacija u vezi sa pandemijom korona virusa. Ovo nije samo navelo ljude da budu skeptični prema samom virusu, već i prema vakcinama protiv njega.

Antivakseri, odnosno ljudi koji odbijaju da prime vakcine ili da vakcinišu svoju decu, širili su razne teorije zavere o tome zašto vlade žele da vakcinišu svoje stanovništvo.

Kao rezultat toga, zemlje se suočavaju sa velikim delovima društva koji odbijaju da se vakcinišu, zbog čega kolektivni imunitet može postati nedostižan.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava stvorila je presedan po kome obavezna vakcinacija ne sme biti u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. To ne znači da će evropske zemlje primorati građane da se vakcinišu, ali bi, u slučaju da to učine, ta odluka u očima suda verovatno bila legalna.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja