PREMINUO PROFESOR MILORAD MITKOVIĆ: Korona odnela velikog niškog hirurga i akademika - njegov izum u ratu spasio hiljade ranjenih

J.Ćosin

08. 04. 2021. u 09:11

ПРЕМИНУО ПРОФЕСОР МИЛОРАД МИТКОВИЋ: Корона однела великог нишког хирурга и академика - његов изум у рату спасио хиљаде рањених

Foto: J.Ćosin

UPRAVA Univerzitetskog kliničkog centra Niš, sa dubokim žaljenjem i tugom obaveštava javnost, da je od posledica bolesti izazvane zaraznom bolešću Kovid-19, juče, 07. aprila u kasnim večernjim satima, u svojoj 71. godini, preminuo prof. dr Milorad Mitković, poznati niški akademik, ortopedski hirurg UKC Niš u penziji i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu niškog Univerziteta.

- Pokojni prof. dr Milorad Mitković, bio je redovni član SANU, na šta smo, kao njegove kolege bili naročito ponosni. Čitav svoj radni vek, proveo je radeći u našoj zdravstvenoj ustanovi i svojim inovacijama i patentima u oblasti ortopedske hirurgije, nesebičnim zalaganjem, ogromnom stručnošću i neprestanom željom za usavršavanjem, ostavio je neizbrisiv trag u lečenju deformiteta i najtežih povreda kod pacijenata.

Rukovodio je mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu i u naučnom svetu, nadaleko je bio poznat po svojim patentima. NJegov pronalazak - sistem za spoljnu fiksaciju kostiju, koji i danas nosi njegovo ime, za vreme ratova, bio je spasonosan za hiljade ranjenika, dok se u uobičajenoj praksi, primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta. Od ostalih pronalazaka, široku primenu imaju i samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti.

Bio je autor na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Smrt prof. dr Miroslava Mitkovića, veliki je gubitak za Univerzitetski klinički centar Niš, čitavu naučnu i akademsku zajednicu, ali pre svega za sve nas, koji smo izgubili sjajnog kolegu i dobrog čoveka.

Uprava UKC Niš izražava duboko i iskreno saučešće porodici i najbližima prof. dr Milorada Mitkovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Stole

08.04.2021. 11:26

Velika tuga..ogroman gubitak za nauku i medicinu. Vrhunski čovek..stručnjak..tvorac specijalne metode spoljnog fiksatora u ortopediji koja se primenjuje svuda u svetu. Najbolji profesor, pedagog i čovek.