DETE SE VRAĆA U ZAGRLJAJ MAJKE? Obrt u slučaju bebe rođene 2020. u poljskom toaletu u Mokrinu

R. Šegrt

05. 04. 2021. u 13:15

DEČAK iz Mokrina, kojeg je Danijela B. (29), 28. decembra prošle godine, rodila u poljskom toaletu pored porodične kuće, nalazi se u hraniteljskoj porodici i dobrog je zdravstvenog stanja.

ДЕТЕ СЕ ВРАЋА У ЗАГРЉАЈ МАЈКЕ? Обрт у случају бебе рођене 2020. у пољском тоалету у Мокрину

Foto R. Šegrt

Postoji, međutim, mogućnost da se mališan posle dodatnih veštačenja vrati roditeljima, jer je utvrđeno da je majka bila u postporođajnoj depresiji kada ga je ostavila i ugrozila.

Prilikom porođaja, kako je utvrđeno, dete nije doživelo teže povrede, rođen je sa 4,8 kilograma i danas je zdrava i jaka beba. Privremeno je smešten kod hranitelja, jer je veštačanjem psihičkog stanja njegove majke ustanovljeno da je imala postporođajni poremećaj, da je bila neuračunljiva i opasna po novorođenče.

Tada je protiv nje podneta krivična prijava zbog sumnje da je pokušala da izvrši krivično delo "pokušaj ubistva deteta pri porođaju", pa je 33 dana bila u pritvoru u Zrenjaninu.

Puštena je kada je drugim veštačenjem tim lekara ustanovio da je za to vreme kod nje prestao navedeni psihički poremećaj. Sada se Danijela nalazi kod kuće i sa suprugom Nenadom vrlo savesno i odgovorno brine o ostalo troje dece.

Danijela B.,Foto Fejsbuk

- Nalazima Centra za socijalni rad u Kikindi utvrđeno je da je ona vrlo posvećena starijoj deci, da vrlo odgovorno brine o njima, da su deca zdrava, uhranjena, čista i uredna, da normalno komuniciraju te da nema razloga da ne budu zajedno. Starija deca nikada nisu ni izdvajana iz porodice. Danijelin suprug je zaposlen, tako da porodica ima i prihode.

Međutim, ona je vrlo stidljiva, slabo komunicira sa spoljnim svetom i ne druži se - navodi izvor upućen u ovaj slučaj.

VEŠ-MAŠINA

DANIJELA B. je u žižu javnosti prvi put dospela 2015. kada je imala prevremeni porođaj u iznajmljenom stanu u Novom Sadu, gde je živela sa suprugom. Bebu je sakrila u veš-mašinu. Nakon sumnji da je u ovom slučaju bilo elemenata krivičnog dela, utvrđeno je da je beba mrtva rođena, a Danijela nije procesuirana.

Danijela se porodila u poljskom toaletu, jer se sakrila od muža i ostatka porodice. Tek rođenog dečaka pronašli su njena majka i suprug u rupi. Odmah su pozvali Hitnu pomoć, koja je porodilju i bebu prebacila u Opštu bolnicu u Kikindi. Tamo je ustanovljeno da majka još ima posteljicu u stomaku. Danijela je zadržana na lečenju, a beba je zbog niže temperature od uobičajene prebačena na Kliniku za pedijatriju u Novom Sadu. Dečak se tamo uspešno oporavio od zadobijenih ogrebotina.

Istragu o ovom slučaju tada je preuzelo Osnovno javno tužilaštvo u Kikindi. Do sada su saslušani Danijelin suprug i majka, ali su iskoristili zakonsko pravo i nisu hteli da svedoče, saznaju "Novosti".

- Tužilaštvo je dalo naredbu da lekari kikindske bolnice ponovo urade veštačenje majke i da svoje mišljenje usklade sa onim koje je dao tim lekara iz Zrenjanina. Potrebno je uraditi i pregled deteta koje, najverovatnije, neće imati nikakve posledice po zdravlje. S obzirom na mišljenje tima iz Zrenjanina i ponašanje majke prema drugoj deci, moguće je i da dečak bude vraćen iz hraniteljske u svoju porodicu, kod roditelja - navodi naš izvor.

Foto R. Šegrt

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POZIV UPRAVE SAOBRAĆAJNE POLICIJE SRBIJE: Naznačite deonice za kontrolu brzine