DOROSLOVAČKI ZAKONITI DEKAN: Razrešen spor oko statusa prvog čoveka Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

02. 04. 2021. u 09:18

POSLE inspekcijske kontrole Ministarstva prosvete, naloženo je Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost da odustane od zahteva za stavljanje van snage odluke o izboru dekana novosadskog Fakulteta tehničkih nauka (FTN), iz maja 2018. godine, čime je potvrđeno da je prof. dr Rade Doroslovački izabran u skladu sa zakonom kao i da može da ostane dekan do kraja mandata.

ДОРОСЛОВАЧКИ ЗАКОНИТИ ДЕКАН: Разрешен спор око статуса првог човека Факултета техничких наука у Новом Саду

Foto D. Dozet

U nalazu resornog ministarstva zatraženo je i da Pokrajinski sekretarijat odustane od naložene mere da Savet FTN-a imenuje v. d. dekana do isteka tekućeg mandata, odnosno do 30. septembra ove godine.

Kontrolor je u svom nalazu naveo i da je tročlani inspektorski tim Pokrajinskog sekretarijata, posle vanrednog inspekcijskog nadzora, naveo u izveštaju da je Doroslovački izabran suprotno Zakonu o visokom obrazovanju, ali da nije uzeo u obzir mišljenje Ministarstva prema kojem na tu funkciju može biti izabrano "lice koje ima mogućnost dodatnih produženja radnog odnosa, a najduže do kraja školske godine u kojoj navršava 70 godina života".

- Ja sam za dekana izabran potpuno zakonski, što je ovim nalazom i potvrđeno. A pokrajinski inspektori tom svojom odlukom vređaju Nastavno-naučno veće i Savet FTN - kaže Doroslovački, za "Novosti".

 

Dr Rade Doroslovački

On ocenjuje da je Pokrajinski sekretarijat tu svoju meru doneo "krajnje neljudski i nehumano", pa je zatražio nadzor Ministarstva. Pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević, u izjavi, za "Novosti", navodi da su u sekretarijatu postupili u skladu sa autentičnim tumačenjem člana 64 Zakona o visokom obrazovanju, kojim se reguliše starosna granica od 65 godina u vezi sa izborom dekana, i koji se odnosi na sve fakultete.

- Mi se ne opredeljujemo ni prema ličnosti niti prema fakultetu, nego postupamo prema odredbama zakona. U kontaktu smo sa Ministarstvom i pripremamo odgovor na izveštaj nakon kontrole - ističe Milošević i dodaje da će Pokrajinski sekretarijat poštovati stav Ministarstva tim povodom, "kakav god da bude".

IZABRAN NASLEDNIK

U FEBRUARU je za novog dekana FTN izabran prof. dr Srđan Kolaković, iz redova prodekana, a njegov mandat počinje naredne školske godine.

- Iako sam imao pravo da se kandidujem za još jedan trogodišnji mandat, bio sam džentlmen i nisam to učinio, jer sam ispunio svoju misiju realizacijom niza značajnih projekata poput Naučno-tehnološkog parka - ističe Doroslovački.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju