PISMA STEPINCA SU VRH LEDENOG BREGA: Visoki sveštenik iz Vatikana, za "Novosti", o prepisci kardinala i pape Pija XII

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

29. 03. 2021. u 09:48

DVA pisma kardinala Alojzija Stepinca papi Piju XII i jedno koje je papa uputio njemu, samo su kap u moru prepiske iz 1941. godine koja se čuva u Vatikanskim arhivu. Nedavno su baš ta tri pisma, uz jedan izveštaj koji je iz Zagreba upućen u Rim, doveli do toga da mešovita komisija SPC i Katoličke crkve nije postigla saglasnost oko lika i dela zagrebačkog nadbiskupa baš te prve godine rata kada je uspostavljena i Nezavisna Država Hrvatska.

ПИСМА СТЕПИНЦА СУ ВРХ ЛЕДЕНОГ БРЕГА: Високи свештеник из Ватикана, за Новости, о преписци кардинала и папе Пија XII

Vatikanska arhiva

- Ovo što je sada već i javno obznanjeno samo je deo dokumenata koji se čuvaju u Arhivu. Do pape Franje nije bilo moguće to koristiti i istraživati, a sada je otvoreno. Međutim, postoji problem što istoričari treba da se najave, pa su već sada dugi redovi i čekanje kako bi se radilo u relativno skučenim prostorijama Arhiva - kaže, za "Novosti", visokopozicionirani sveštenik iz Vatikana.

Veliko zanimanje za istraživanja pokazali su Amerikanci, ali i Nemci, i mnogi drugi iz Evrope i sveta, pogotovo kada je reč o ratnom periodu i ulozi pape Pija XII, pa mnogi pretpostavljaju da će biti potrebna godina - dve da svi koji su se prijavili dođu na red. Kada je reč o Stepincu i NDH, ova pisma na relaciji kardinala i pape su napisana dva meseca posle uspostavljanja NDH, kada su ustaše već počele krvavi teror pre svega prema Srbima u Hrvatskoj.

Ko je i kako došao do tih pisama koja poseduje i novi srpski patrijarh Porfirije, koji je bio i član mešovite komisije, javnost još uvek ne zna. U svakom slučaju, namera pape Franje, koji je i otvorio arhiv i podstakao rad mešovite komisije, jeste da se dođe do istine o Stepincu, što je i najveća prepreka da se zagrebački kardinal proglasi za svetog.

- Često se postavlja pitanje hoće li papa Franja za vreme svog pontifikata doneti odluku o Stepincu - kaže nam ovaj sveštenik iz Vatikana. - Teško je bilo što prognozirati kada se radi o papinim odlukama, ali je jasno da se Katoličkoj crkvi ne žuri. Pogotovo ne u vreme ovog pape koji traži istinu, pa kakva god ona bila. Mnogima je u Vatikanu jasno i da neki sveštenici u Hrvatskoj nisu srećni zbog ovakvog papinog stava, ali tu ništa ne može da se promeni.

Hrvatski istoričar dr Hrvoje Klasić kaže da je bila zanimljiva reakcija desnice u Hrvatskoj nakon što je Porfirije rekao da poseduje pisma. Tvrdili su da "nema pisama" ili da u njima ništa nije sporno. A kada je ovaj zagrebački profesor istorije na Filozofskom fakultetu javno analizirao sadržaj pisama usledila je bura reakcija.

- Bilo je pre nego što sam javno istupio tvrdnji da je sve to Udba podmetnula, jer niko nije znao da su ta pisma pronađena u Vatikanu. Nisam ih ja pronašao, ali sam ih dobio od onoga ko ih je pronašao - kaže Klasić. - Ovo su pisma koja su pronađena nedavno prilikom rada Komisije i njih nikada do sada niko nije video. A činjenica je da Vatikan do sada nije dopustio da se vidi ta prepiska.

Koliko pisama je u Arhivu u ovom času osim vatikanskih krugova niko ne zna. Nije u toj prepisci bitan samo Alojzije Stepinac, već i saznanja kako su se odnosili prema ustaškom krvavom režimu i drugi sveštenici iz redova Katoličke crkve u Hrvatskoj.

- U jednom pismu koje ja ovde imam, a upućeno je papi, piše da je stotinak franjevaca položilo ustašku zakletvu. Znamo i da je Pavelić postavljao sveštenike za svoje poverenike, katolički su sveštenici bili u vladi NDH i na važnim funkcijama - kaže Klasić, dodajući da je "tako očigledno da su se i neki katolički sveštenici u vreme NDH ponašali u najmanju ruku neprimereno, dok su neki učestvovali i u zločinima.

STAV KATOLIČKE CRKVE

KLASIĆ smatra da bi posle svega bilo potrebno da se čuje stav Katoličke crkve koja treba da prizna da je bilo sveštenika za vreme NDH koji su se nehrišćanski ponašali, učestvovali u zločinima i da se izrazi kajanje zbog toga.

- To se nikada do sada nije dogodilo. Ali, voleo bi da čujem da se kaže i da je pedesetak katoličkih sveštenika učestvovalo u narodnooslobodilačkom pokretu, od Svetozara Ritiha nadalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a