NEMA OREOLA STEPINCU BEZ DOGOVORA SA SPC: Novi signal iz Vatikana da kontrovezni hrvatski kardinal neće biti proglašen za sveca

J. Kerbler - R. Dragović

25. 09. 2020. u 08:40

KONTROVERZNI hrvatski kardinal iz vremena Drugog svetskog rata i NDH Alojzije Stepinac neće postati svetitelj Rimokatoličke crkve bez dogovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom - zaključak je poruke državnog sekretara Svete stolice Pjetra Parolina.

НЕМА ОРЕОЛА СТЕПИНЦУ БЕЗ ДОГОВОРА СА СПЦ: Нови сигнал из Ватикана да контровезни хрватски кардинал неће бити проглашен за свеца

Foto: Vikipedija

U intervjuu zagrebačkom katoličkom listu "Glas koncila", Parolin je jasno stavio do znanja da papa ne planira da menja svoj stav o ovom spornom pitanju - kanonizacija bi trebalo da bude trenutak zajedništva za čitavu Crkvu, a ne razlog za novi sukob.

Ova poruka Vatikana u Zagrebu nije primljena sa iznenađenjem, jer je i crkvenom i političkom vrhu već postalo jasno da za vreme pontifikata ovog pape gotovo da ne postoje šanse za kanonizaciju Stepinca. Poglavar Rimokatoličke crkve insistira da se dve crkve slože i oko spornih trenutaka u životu zagrebačkog nadbiskupa, što šanse da on dobije oreol svodi na minimum.

U sedištu srpske Patrijaršije, koja se još 2011. obratila Vatikanu sa zahtevom da ne kanonizuje Stepinca i argumentima u prilog ove teze, objašnjavaju da je papa već dao svoj sud o ovom pitanju.

- Ohrabruje principijelan stav pape Franje da bi ovako osetljiva pitanja trebalo da prati i na činjenicama utemeljen dijalog, razmena argumenta i želja da se postigne saglasnost. Uspostavljeni dijalog trebalo bi proširiti i na druge oblasti oko kojih su stavovi podeljeni - kažu u Patrijaršiji SPC.

PRIŽELjKUJU NOVOG PAPU

HRVATSKA javnost ne gleda blagonaklono na papu Franju zbog njegovih stavova oko kanonizacije Stepinca. Razumevanja najmanje imaju stariji biskupi, koji neguju nacionalističku retoriku. Oni javno ćute, ali van radara javnosti snažno kritikuju papu. Oni se sa setom prisećaju pape Jovana Pavla Drugog, za koga u slučaju Stepinac nije bilo nikakve dileme. Konzervativni krugovi na Kaptolu nezadovoljni su i postavljanjem novih biskupa koji imaju neuporedivo mekše stavove. Za konzervativne krugove na Kaptolu ravno je izdaji što o sudbini Stepinca odlučuje i SPC. "Treba zaista biti strpljiv i sačekati novog papu", nezvanično kaže, za "Novosti", velikodostojnik sa Kaptola iz "tvrde struje".

Sastanci mešovite komisije SPC i Katoličke crkve pokazali su nepremostive razlike u stavu oko Stepinca, jer je za hrvatsko sveštenstvo reč o mučeniku i žrtvi komunističkog režima, dok je za srpsko Stepinac ustaški vikar koji je u prvim godinama rata usko sarađivao sa Pavelićevim režimom.

Kardinal Parolin preneo je i osnovnu papinu bojazan - kakve bi mogle da budu posledice Stepinčeve kanonizacije. Ovaj problem je za njega prvorazredni, što objašnjava i osetljivost u pristupu ovom pitanju. Zato je Hrvate i pozvao, po ko zna koji put, na strpljenje. Parolin je ponovio i poznati stav da papa želi dijalogom doći do rešenja, a sada je i jasno poručio da ovaj poslednji koji je vođen nije dao rezultate. Papa je imao prilike da čuje sve rasprave i očito je ocenio da su stavovi Katoličke crkve i SPC u odnosu na Stepinca i dalje krajnje suprotstavljeni.

Papa Franja od svog izbora za katoličkog poglavara drži se stava da ne povlači poteze koji bi jačali podele i sukobe među hrišćanima. O Stepinčevoj kanonizaciji maja prošle godine nedvosmisleno je saopštio da je najvažnija istina i da se ona mora sačekati. Hrvatima je poručio, kako je protumačeno, da on nema nameru da kanonizuje Stepinca i da je to činjenica sa kojom bi trebalo da se pomire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a