EKSKURZIJE ZABRANJENE, A TAKMIČENJA NISU: Rekreativne aktivnosti školaraca nesmetane, iako su upravo oni veliki prenosioci virusa korona

I. K.

29. 03. 2021. u 09:44

DOK se za većinu školaraca nastava odvija onlajn, istovremeno se brojni dečji treninzi, pripreme, utakmice i takmičenja odvijaju neometano. Osnovci i srednjoškolci zarad nadmetanja organizovano putuju iz grada u grad širom Srbije! Epidemiolozi su saglasni da je to nedopustivo, jer su deca veliki prenosioci virusa, a pedijatri napominju da već beleže porast broja pregleda.

ЕКСКУРЗИЈЕ ЗАБРАЊЕНЕ, А ТАКМИЧЕЊА НИСУ:  Рекреативне активности школараца несметане, иако су управо они велики преносиоци вируса корона

Arhiva

Profesor dr Zoran Veličković, epidemiolog u penziji, za "Novosti", kaže da mu nije jasno zašto i ove sportske i rekreativne aktivnosti među decom nisu stavljene pod kontrolu:

- Ekskurzije su zabranjene, a takmičenja nisu, nije mi jasno zašto je to tako. Jer, šta vredi ako branite ekskurzije, a zbog nekih aktivnosti dozvoljavate da deca organizovano putuju. Opšte je poznato da su deca veliki prenosioci svih virusa.

U pedijatrijskim ordinacijama napominju da je ovih dana za 40 odsto povećan broj pregleda među mališanima.

- I mi u našim ambulantama beležimo porast broja dece sa respiratornim tegobama - kaže dr Olivera Ostojić, pulmolog i direktorka Dečje kovid-klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović".

Doktorka Ostojić kaže da je sigurna da se zaraza širi na pomenutim turnirima i pripremnim aktivnostima i apeluje na odgovornost kako roditelja, trenera i organizatora takvih događja, tako i nadležnih:

- S obzirom na to da su dečji kolektivi prave epidemiološke bombe, idealno bi bilo da se uvede masovno testiranje među decom, međutim ne znam koliki bi to bio finansijski teret za državu - kaže dr Ostojić. - Jer, kad u kolektivu imate jedno inficirano dete, znajte da će virus dalje da se prenosi ne samo u okviru dečje grupe, već na roditelje, bake i deke i tako dalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)