ODLAZAK HRONIČARA MLADE BOSNE: Sećanje na profesora dr Radoslava Gaćinovića

Lj. B.

21. 03. 2021. u 07:26

U BEOGRADU je u 66. godini od posledica virusa korona preminuo prof. dr Radoslav Gaćinović.

ОДЛАЗАК ХРОНИЧАРА  МЛАДЕ БОСНЕ: Сећање на професора др Радослава Гаћиновића

Foto Ž. Knežević

Vest o njegovoj smrti saopštio je Institut za političke studije na kome je Gaćinović radio kao naučni savetnik i bio predsednik Naučnog veća Instituta.

Gaćinović se u svojoj plodnoj naučnoj karijeri bavio proučavanjem terorizma i bezbednosti, ali tema kojoj se najviše predavao bila je istorija i značaj Mlade Bosne.

Ovaj oslobodilački pokret koji je delovao u okupiranoj BiH opisao je u knjizi "Mlada Bosna". Gaćinović je za ovu organizaciju bio i porodično vezan, jer je njegov predak Vladimir Gaćinović bio glavni ideolog Mlade Bosne i organizator Sarajevskog atentata.

Svom slavnom pretku posvetio je i studiju "Osvetnik", koju je objavio povodom 130 godina od rođenja čuvenog mladobosanca.

- Doprinos Mlade Bosne i njenih vođa istoriji i oslobađanju srpskog naroda od austrougarskog jarma u BiH je nemerljiv. Danas Srbi nemaju takvih organizacija kao što je bila Mlada Bosna, ali, nažalost, imaju sve više tlačitelja. Srpski tlačitelji su svi oni koji podržavaju decenijsko pretvaranje spolja nametnute manifestacije visokoplanetarne ideje slobode u njenu karikaturu. Srpski tlačitelji su svi oni koji i dalje krše odredbe međunarodnog prava i dokumenata koja su sami doneli, otimajući Srbiji 10.887 kvadratnih kilometara teritorije i prećutno podržavajući razne vrste nasilja nad Srbima na Balkanu - govorio je Gaćinović u jednom od intervjua za naš list.

Vladimir Gaćinović, Foto Arhiva

 

U knjizi o svom pretku Vladimiru, na čiju je ulogu u Mladoj Bosni bio veoma ponosan, piše da je, iako je poživeo svega 27 godina, ostao upamćen kao beskompromisni borac za slobodu u okupiranoj BiH, čovek koji se zalagao za zbacivanje austrougarskog jarma i oslobađanje i ujedinjenje svih Srba. Opisivao ga je kao "revolucionara koji je voleo operu i Ruskinju sa Volge".

Osim knjiga o Mladoj Bosni, Gaćinović je napisao i dvotomnu monogarfiju o stradanjima srpskog naroda u 20. veku. Autor je i velikog broja studija o bezbednosti i terorizmu, od čega se naročito izdvajaju monografije "Terorizam u političkoj i pravnoj teoriji", "Ugrožavanje kapaciteta bezbednosti države, Antiterorizam"

PRIZNANjE Gaćinoviću "Pečat vremena" iz ruku Milorada Vučelića, Foto Z. Jovanović

Za knjigu "Nasilje nad Srbima" dobio je 2017. godine nagradu "Pečat vremena" koju dodeljuje nedeljnik "Pečat". Ovo priznanje uručio mu je Milorad Vučelić, osnivač ovog nedeljnika.

Rođen je 1955. godine u mestu Meka Gruda kod Bileće, Vojnu akademiju završio je u Beogradu, magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, a doktorsku disertaciju odbranio na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Foto Arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri