MINISTARSTVO PROSVETE: Od jeseni šest novih dualnih profila u školama

Tanjug

08. 03. 2021. u 16:01

U NAREDNOJ školskoj godini đacima će u ponudi biti još šest novih obrazovnih profila u srednjim stručnim školama : tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, stolar, trgovinski tehničar, tehničar štampe, obućar i teničar operativne forenzike.

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ: Од јесени шест нових дуалних профила у школама

foto D. Milovanović

U Ministarstvu prosvete kažu da se novi obrazovni profili otvaraju u skladu sa potrebama privrede.

"Za sada imamo 120 škola, oko 900 kompanija i oko 10.000 učenika koji se školuju po dualnom modelu. Za narednu školsku godinu biće otvoreno još 3.300 mesta. Prošle godine upisano je 2.447 učenika, ako ove godine budemo uspeli da upišemo 3.300 učenika to će biti sjajan rezulatat", rekla je savetnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Ona je za Tanjug rekla da ukoliko se popune sva mesta, to bi značilo da će u narednoj školskoj godini biti oko 1.000 više upisanih učenika po dualnom modelu obrazovanja.

"Drago mi je što su roditelji i učenici shvatili da je dualno obrazovanje dodatni kvalitet oduvek kvalitetnom srpskom modelu obrazovanju", navela je ona i pojasnila da se po dualnom modelu teoretsko znanje stiče u školama, a praktično u kompanijama.

Grujić kaže da su u pripremi četiri studijska programa po dualnom modelu na fakultetima i da će od oktobra prvi studenti moći da upišu studije po dualnom modelu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice