ZAJEDNO DO ZAPOŠLJAVANJA ROMSKE POPULACIJE: Saradnja Pokrajinskog sekretarijata za privredu i Kancelarije za inkluziju Roma

J.L.

08. 03. 2021. u 15:43

SARADNjA u oblasti rada i zapošljavanja, sa akcentom na romsku populaciju, kao i o koordinacija sa Nemačkom agencijom za razvoj GIZ, u okviru koje postoji prostor za sprovođenje međunarodnih projekata za kreiranje romskih politika, okosnica su budućeg zajedničkog delovanja Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Kancelarije za inkluziju Roma.

ЗАЈЕДНО ДО ЗАПОШЉАВАЊА РОМСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ: Сарадња Покрајинског секретаријата за привреду и Канцеларије за инклузију Рома

Foto: J.L.

Po rečima Nenada Ivaniševića, pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, posebno je važno da se pruži pomoć i podrška da Romi budu vidljiviji na tržištu rada, ali i na tržištu privrede i preduzetništva.

- Ovim pitanjem ćemo se posebno baviti s obzirom na činjenicu da je čak 90 odsto Romkinja nezaposleno. Sve ono što i sama nacionalna strategija zapošljavanja prepoznaje jeste da su Romi i Romkinje posebna kategorija kojoj bi trebalo posvetiti posebnu pažnju. Kancelarija za inkluziju Roma je naš partner, sa kojim nameravamo da kroz podsticajne programe Sekretarijata značajno podignemo kvalitet života romskoj zajednici u Vojvodini, stvarajući bolje polazne osnove, kako bismo imali iste životne uslove – ističe Ivanišević. - Stoga ćemo kroz programe zapošljavanja posebne uslove postaviti teško zapošljivim kategorijama stanovništva, ali i da idemo korak dalje i u njima probudiomo duh preduzetništva, kako se ne bi sve završavalo samo na javnim radovima.

Foto: J.L.

 

Ivanišević ističe da je potrebno prikupljati informacije o stanju na samom terenu mobilnim ekipama i timovima, kako bi i sami korisnici bili pripremljeni kada podsticajna sredstva na koja bi mogli da konkurišu budu na snazi, jer je od velike važnosti dostupnost i informisanost stanovništva o tome šta se nudi u okviru relevantnih institucija.

- Ponosan sam na činjenicu da sada govorimo o velikom broju Roma koji su završili fakultete, a važno je da i srednja škola bude obavezna, kako ne bi u 21. veku govorili o ljudima koji su završili samo osnovnu školu. Obrazovanje bi trebalo da se podrazumeva, kako bi se zajednički, sa svim relevantnim činiocima reazgovaralo i o zapošljavanju Roma, i to u struci, kao i za romska pitanja - smatra Ivanišević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)