PATRIJARH PORFIRIJE DANAS NA RAZRUŠENOJ BANIJI: Donosi pomoć za nesrećne ljude, sutra u poseti manastiru Jasenovac

Novosti online

27. 02. 2021. u 13:51

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ДАНАС НА РАЗРУШЕНОЈ БАНИЈИ: Доноси помоћ за несрећне људе, сутра у посети манастиру Јасеновац

Foto: EPA

NJEGOVA svetost patrijarh srpski Porfirije posetiće danas Baniju i porodice stradale u nedavnom zemljotresu u Hrvatskoj, a sutra Jasenovac.

Patrijarh će danas posetiti stanovnike Banije stradale u decembarskom zemljotresu, zajedno sa episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, a u organizaciji Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SNP).

Dolazak na Baniju patrijarh srpski Porfrije započinje u Majskim Poljanama, gde će posetiti kontejner porodice Pavla Kukoleče, a obići će još nekoliko stradalih porodica u Majskim Poljanama i Glini, kojima aktivisti SNV s područja Gline već nedeljama nesebično pomažu.

Predviđeno je da nakon posete banijskim porodicama, u povratku u Zagreb u bazi Civilne zaštite Lekenik prisustvuje isporuci dva velika i četiri manja kontejnera, koji su donacija SPC i Ambasade Srbije u Zagrebu.

Ova poseta je, kako ističu iz SNV-a, nastavak pomoći koju SPC uporno i nesebično od prvog dana nakon zemljotresa šalje stanovnicima Banije, a usmerava se upravo iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, sa čijeg čela dolazi novi patrijarh i u koordinaciji s humanitarnom inicijativom SNV “Banija je naša kuća”.

Patrijarh srpski posetiće sutra Manastir Jasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Sveštenstvo ove episkopije dočekaće patrijarha Porfirija u manastiru u 15.30 časova kada će biti služena doksologija.

Patrijarh Porfirije juče je posetio Srpsku pravoslavnu gimnaziju Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu.

Patrijarh je Gimnaziju obišao sedmog dana od kako je, 19. februara, ustoličen u tron beogradsko-karlovačkih mitropolita i patrijaraha srpskih u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)