PRVI DOBIO BITKU PROTIV RESPIRATORA: Niški infektolog i anesteziolog dr Steva Stanišić od prvog dana epidemije spasava živote

D. ALIHODžIĆ

23. 02. 2021. u 14:00

BITKU protiv najvećeg neprijatelja današnjice dr Steva Stanišić, načelnik Intenzivne nege na Infektivnoj klinici u Nišu, bije gotovo godinu dana i ne krije da ga polako sustiže umor.

ПРВИ ДОБИО БИТКУ ПРОТИВ РЕСПИРАТОРА: Нишки инфектолог и анестезиолог др Стева Станишић од првог дана епидемије спасава животе

Foto: Printskrin

Zato mu svako priznanje mnogo znači. A priznanje za njega je svaki spaseni život kao i Zlatna medalja za zasluge koju mu je na Sretenje uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Doktor Stanišić će ostati upamćen i kao prvi lekar u Nišu koji je "skinuo" sa respiratora živog pacijenata obolelog od kovida 19, posle 34 dana borbe za život...

Teška vremena pomažu da se shvati koliko su neki ljudi dragoceni, a baš takav je prema mišljenju pacijenata i kolega doktor Steva. "Ocenjuju" ga i kao previše skromnog, a i jedini je lekar u Srbiji koji ima dve specijalizacije koje su trenutno najpotrebnije u borbi protiv korone. On je infektolog i anesteziolog.

- Tokom cele karijere medicinom se bavim po humanističkim principima. Moj uzor je bio doktor Mladen Stojanović, lekar sa Kozare, o kome mi je pričao otac. On je bio vrhunski intelektualac koji je čitav kraj poveo u partizane jer su mu verovali i to je presudno kod svakog lečenja. Ne možete biti ni prosečno dobar doktor ako niste do kraja posvećeni pacijentu - kaže dr Steva.

POŽRTVOVAN Dr Steva Stanišić, Foto D. Alihodžić

Njega osim stručnosti, kako svedoče njegove kolege, krasi i velika požrtvovanost pa se tako i sam zarazio koronom kada je hitno morao da pomogne pacijentu koji se borio za život.

- Nisam imao vremena da se propisno zaštitim jer je čovek umirao pa sam morao da ga reanimiram. Bio sam svestan opasnosti. Srećom, prošao sam sa lakšim simptomima.

KAD JE INFEKTOLOGIJA BILA "DOSADNA"

DOKTOR Stanišić podseća da su respiratori počeli da se prave pre Drugog svetskog rata kada je vladala epidemija dečije paralize. Vakcina je ovu bolest eliminisala, ali je potreba za respiratorima ostala.

- Sećam se da su meni profesori pre 30 godina govorili da ne treba da se posvetim infektologiji jer je to "dosadna grana medicine" pošto su tada zarazne bolesti bile u stagnaciji, imali smo vakcine za većinu od njih - priseća se dr Steva.

Iscrpljujuće je kada lečite, a znate da nema leka. Zaista je tako. Pokušate sve što ste naučili a opet ishod bude fatalan. Organizam krene da se bori protiv virusa, a onda ne zna da se zaustavi i uništava sve ćelije. Na kraju virusa i nema ali ostane pustoš jer je sistemski svaki organ uništen. Respiratorima samo kupujemo vreme i to je činjenica. Isto će proći oboleli u Nišu ili na bilo kojoj svetskoj klinici jer leka za ovu bolest nema i to nije nepoznanica u medicinskim krugovima - kaže dr Stanišić.

Istovremeno, doktor objašnjava i da se ovo odnosi na pacijente kojima otkažu pluća i koji moraju na respirator. Zato je procenat preživljavanja nizak ali nada ipak postoji.

- Dobra je odluka da se kod nas uvezu sve četiri vakcine i da se što pre vakciniše što veći broj građana. Vreme je presudno jer virus ne miruje. Ako budemo razvlačili sa imunizacijom on će razvijati u nove oblike na koje nećemo imati vremena da steknemo imunitete - pojašnjava naš sagovornik koji više i ne broji dane koje je proveo u "crvenoj zoni", a sledeće dve nedelja provešće sa kolegama u kovid-bolnici u Kruševcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina