SRBI I JUGOSLAVIJA: Preispitivanje prošlosti u ime sadašnjosti i budućnosti

Ljubodrag Dimić

23. 02. 2021. u 17:14

ZNANjE o prošlosti jugoslovenske države i srpskog naroda u XX veku danas nam je potrebnije nego ikad.

СРБИ И ЈУГОСЛАВИЈА: Преиспитивање прошлости у име садашњости и будућности

Arhiva

Znati, znači iskoračiti izvan "granica" ličnog i generacijskog iskustva, osloboditi se uprošćenih predstava o prošlosti i razumeti potpunost prošlih događaja i procesa, ispuniti potrebu društva da donosi pouzdane odluke o sadašnjosti zasnovane na nečemu što je ranije bilo, racionalno razmišljati i kritički preispitivati sebe i druge, prepoznati i napustiti mitove, posumnjati u "konačne istine", "herojske sadržaje", "ideološke konstrukcije", dogme i tvrdnje, prevazići poluznanja, propagandne šeme, prividno naučne sadržaje, osloboditi se stereotipnog mišljenja i zabluda, uočiti suštinske procese društvenog razvoja, identifikovati ideje i putokaze koji vode napretku, sačuvati socijalno i društveno zdravlje pojedinca i nacije, prevazići nametnute ideološke horizonte epohe i otrgnuti se tradiciji, naći tačke oslonca za budućnost.

Tema "Srbi i Jugoslavija" laicima izgleda kao tema o kojoj se "već sve zna", o kojoj je "već sve rečeno", o kojoj postoji poplava političkih ocena, publicističkih radova, vrednosnih sudova, svakodnevno ponavljanih stereotipa, paušalnih ocena, tvrdnji u koje se ne sumnja. O protekloj istoriji, korenima istorijskih procesa, posledicama događaja koji se zbivaju pred očima savremenika, sudove izriču svi - političari, pisci, novinari, intelektualci, građani, ljudi koji se u preispitivanju prošlosti oslanjaju na sećanje, površno i neprovereno znanje, intuiciju, lično iskustvo, kod kojih postoji privid "vidljivosti" uzroka i posledica.

Različite, često sasvim oprečne slike jedne iste prošlosti pritiskaju svest savremenika. Nesumnjivo da je to odraz postojeće opšte i tradicionalne političke kulture, suštinski suprotstavljene struci i stručnoj kulturi. Interpretacije su brojne, najčešće nepouzdane, što je znak opterećenosti prošlošću koja se površno poznaje, o kojoj se predugo ćutalo i sa kojom se ne živi "otvoreno".

Takvo "iskustvo prošlosti", proisteklo iz najdubljih slojeva svesti, udaljeno od istinskog znanja, nameće politici obrasce i pravila ponašanja. Suština epohe u kojoj se živi tako ostaje teško prepoznatljiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024