RUKAVIŠNJIKOV U BEOGRADU: Autor spomenika Stefanu Nemanji sutra prvi put na Savskom trgu

Novosti online

12. 02. 2021. u 20:54 >> 21:08

ČUVENI ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov posetiće sutra Beograd i spomenik Stefanu Nemanji koji je sam stvorio, saznaje Sputnjik.

РУКАВИШЊИКОВ У БЕОГРАДУ: Аутор споменика Стефану Немањи сутра први пут на Савском тргу

Foto: Printscreen

Prema našim informacijama, Rukavišnjikov će, tako, prvi put videti svoje remek-delo na Savskom trgu pošto, zbog zdravstvenih razloga, nije mogao da prisustvuje otvaranju spomenika na Savindan, 27. januara.

Na izradi spomenika osnivaču srpske srednjovekovne države radilo se oko godinu i po dana.

Na izradi spomenika osnivaču srpske srednjovekovne države radilo se oko godinu i po dana i u tome je učestvovala cela brigada majstora — učenika i saradnika Rukavišnjikova — skoro 120 ljudi različitih profila. Gigantski spomenik Stefana Nemanje, napravljen u bronzi, i dopremljen je u delovima u Srbiju, gde je ponovo sklopljen i patiniran.

Izrada spomenika visine 24 metra i težine 68 tona, bila je veliki izazov čak i za iskusnog Rukavišnjikova čija brojna dela već krase gradove u Rusiji i inostranstvu.

Da bi tako visoka skulptura bila stabilna, unutar nje je postavljena jaka čelična konstrukcija. Oko tri metra spomenika je pod zemljom, a 21 metar iznad zemlje.

Foto M. Anđela

Kako je tada ispričao autor Aleksandar Rukavišnjikov, „želeo bi da spomenik bude jedan od simbola Beograda, kao što je to Hram Svetog Save“ i da „ima uticaja na odnos prema Srbima“.

„Ako ne voliš svog heroja, ne možeš ga ni napraviti. I ja sam Stefana Nemanju iskreno zavoleo! On je sada deo mene. Veliki je značaj njegovog života i njegovih podviga — to je veliki značaj za Srbiju, za pravoslavlje i našu zajedničku pravoslavnu kulturu, gde je odigrao veliku ulogu. Ja sam želeo da spomenik ne liči ni na jedan drugi u svetu“, naglasio je Rukavišnjikov.

Foto N. Skenderija

On je dodao da mu je figura Stefana Nemanje bila poseban izazov, pošto nisu sačuvani portreti iz njegovog zrelog perioda, već samo iz monaškog života. Vajar je, proučavajući postojeće portrete i portrete Nemanjinih potomaka, srpskom vladaru podario odgovarajući lik.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)