RUSI SUTRA PROCENJUJU TEHNOLOŠKE KAPACITETE TORLAKA: Prva faza proizvodnje vakcine bi mogla da krene naredna dva - tri meseca

Tanjug

10. 02. 2021. u 16:26

DELEGACIJA iz Rusije sutra stiže u Institut Torlak kako bi procenila tehnološke i kadrovske kapacitete Instituta za proizvodnju vakcine Sputnjik Ve .

РУСИ СУТРА ПРОЦЕЊУЈУ ТЕХНОЛОШКЕ КАПАЦИТЕТЕ ТОРЛАКА: Прва фаза производње вакцине би могла да крене наредна два - три месеца

Vakcine će stizati na Torlak, a odatle na punktove širom države / Foto N. Skenderija

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je želja državnog vrha Srbije i Rusije da se proizvodnja te vakcine ostvari na Torlaku, te da su o tome nedavno razgovarali predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

- Prva faza bi mogla da krene naredna dva - tri meseca. Ona bi se ogledala u tome što bi Torlak obavljao punjenje i pakovanje bočica i ampula. Ministarstvo zdravlja je obezbedilo novac za kupovinu mašine za punjenje još 2016. godine - rekao je Đerlek novinarima u Beogradu.

Druga faza bi podrazumevala izgradnju novog pogona, koji bi morao da zadovolji sve tehničko- tehnološke uslove.

- Državni vrh će pokušati da obezbedi da istovremeno krenemo sa prvom i drugom fazom kako bi što pre došli do konačnog rešenja, a to je da Srbija ima pogon za proizvodnju "Sputnjik ve" vakcine - naveo je on.

Planirano je da kapaciteti proizvodnje vakcine budu toliko veliki da zadovolje ne samo potrebe Srbije, već i regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)