STARIJI DOLAZE SA TEŽIM KLINIČKIM SLIKAMA: Lekari o posledicama nakon zimovanja

Novosti online

03. 02. 2021. u 11:23

ONO što smo svi imali prilike da vidimo prethodnih dana jeste da je broj novozaraženih donekle manji, što je omogućilo isključivanje KBC Bežanijska kosa iz kovid sistema, rekao je danas nakon sastanka sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i drugim direktorima kovid bolnica dr Goran Stevanović.

СТАРИЈИ ДОЛАЗЕ СА ТЕЖИМ КЛИНИЧКИМ СЛИКАМА: Лекари о последицама након зимовања

Goran Stevanović / Foto Tanjug

- Nažalost, nisam siguran da ćemo ovim tempom moći i dalje da nastavimo isključivanje bolnica - dodao je.

Kako kaže, stabilan je priliv pozitivnih i novoobolelih.

- Jedan od njih (novoobolelih) ima i kontakt sa skijalištima i zimovalištima, ali ne direktno, nego mlađi koji su bili na skijanju imali su neke tegobe, a onda stariji dolaze sa težim kliničkim slikama - istakao je Stevanović.

On je upozorio i da jedna doza vakcine nije dovoljna za sticanje imuniteta, te da je potrebno da prođe najmanje 10 do 15 dana od druge doze kako bi osoba bila imuna na korona virus. To znači da je potrebno strogo se pridržavati preventivnih mera.

- To je važno i zbog drugih respiratornih infekcija, čak i kada smo vakcinisani, te mere prevencija na mestima sa velkim brojem ljudi, nošenje maski... treba da ostane na snazi - dodao je.

Kako se budu kretali brojevi i potreba za posteljama u bolnicama razmatraće se dalja mogućnost redukcije kovid kapaciteta.

- To nam je želja, da imamo što manje obolelih od kovida i da se posvetimo pacijentima koji nemaju kovid - dodao je.

Bolnica Bežanijska kosa je već počela u toku jučerašnjeg dana da dislocira bolesnike kojima je potreban nastavak lečenja i otpušta izlečene.

- Sledi dezinfekcija bolnice koja će trajati 4-5 dana. KBC Zvezdara od ponedeljka radi punim non-kovd kapacitetom - kazao je Stevanović.

Đerlek: Broj pacijenata na respiratoru ne opada, to umanjuje vrednost vakcinacije

- Završili smo sastanak sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom. Imali smo razgovore na više tema, ono što nas u Ministarstvu zdravlja zabrinjava je što broj novozaraženih ne opada i broj pacijenata na respiratoru ne opada. To znači da moramo da budemo vrlo oprezni, da se pridržavamo epidemioloških mera, da nosimo maske i držimo distancu. Sve to umanjuje vrednost vakcinacije - kazao je dr Mirsad Đerlek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!