POSLEDICE PANDEMIJE I STRAHA OD ZARAŽAVANJA: Za četvrtinu manje dijagnoza raka pluća

B.RADIVOJEVIĆ

03. 02. 2021. u 10:58

U SRBIJI je tokom 2020. godine, dijagnostikovano za četvrtinu manje karcinoma pluća nego godinu ranije. To, nažalost, kako procenjuju lekari, neje rezultat ređeg oboljevanja od ove vrste raka, nego se pretpostavlja da je 1.000 pacijenata oostalo nedijagnostikovano, što zbog straha da u vreme epidemije odlaze kod lekara, što zbog preusmeravanja zdravstvenih resursa na lečenje velikog broja obolelih od kovid-19.

ПОСЛЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ И СТРАХА ОД ЗАРАЖАВАЊА: За четвртину мање дијагноза рака плућа

Foto: Depositphotos

Sa ovakvim podacima Srbija dočekuje Svetski dan borbe protiv raka, koji se svake godine obeležava 4. februara, pod pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja za kontrolu raka iz Ženeve.

Osobe koje imaju neko maligno oboljenje svakako su u povećanom riziku od komplikacija kovid- 19 infekcije, a pogotovu oni koji imaju karcinom pluća, najčešći i najsmrtonosniji malignitet kako u svetu, tako i u našoj zemlji. Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine. Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba. U proseku, kod 16 osoba dnevno se dijagnostikuje ova vrsta raka, dok na žalost svakodnevno 13 obolelih izgubi bitku.

- Klinika za pulmologiju KC Srbije je vodeća ustanova za lečenje raka pluća u Srbiji sa više od 4.000 pacijenata. Ipak, zbog pandemije korona virusa smo u poslednjih godinu dana za četvrtinu manje dijagnostikovali karcinoma pluća nego prethodnih godina, što svakako nije dobro. Pored fokusa zdravstvenog sistema na lečenju korona virusa, manjem broju novodijagnostikovanih sigurno doprinosi i strah pacijenata da se ne zaraze- kaže prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktor Klinike za pulmologiju KCS.

POZOVITE LEKARA

Nacionalno savetovalište za pacijente obolele od raka i članove njihovih porodica nalazi se u prostorijama Klinike za pulmologiju KCS, a u njegovom radu učestvuju lekari i sestre. Cilj savetovališta je da bolje informiše pacijente i pomogne da njihov put, od pojave prvih simptoma, preko brze i tačne dijagnostike, do primanja odgovarajuće terapije i lečenja, bude što kraći i jednostavniji. Pacijenti su u mogućnosti da razgovaraju sa lekarima svakog utorka i četvrtka od 14 do 17 sati. Obezbeđen je fiksni broj 011/3629 - 270, kao i mobilni broj 065/3629-270. Takođe, sva pitanja i nedoumice, pacijenti ili članovi porodica, mogu poslati i na viber 065/3629-270/Poziv podrške, kao i na mail: pozivpodrške@punimplucima.rs.

Profesorka kaže da je ipak ohrabrujuće što od polovine prošle godine oboleli od raka pluća dobijaju o trošku RFZO najsavremenije imuno i ciljane terapije.

I u vreme epidemije kovid, i u situaciji kad su u više navrata bili kovid-centar, u Klinici za pulmolopgiju uspeli su da održe kontakt sa pacijentima, i da im pomognu savetom.

- Sa Udruženjem za borbu protiv raka pluća "Punim Plućima" krajem 2020. osnovali smo nacionalno savetovalište "Poziv Podrške" za pacijente obolele od raka i članove njihovih porodica pri našoj Klinici- objašnjava prof Mihailović Vučinić.-Na taj način postali smo dostupni pacijentima, a ovakav "on lajn" centar ima nemerljivu vrednost smanjujući rizik od zaražavanja. Sa druge strane pacijenti su u mogućnosti da se konsultuju sa medicinskim osobljem.

Olja Ćorović, predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima" kaže da je iako je glavni problem dostupnosti savremenih terapija rešen, potrebno skratiti vreme od pojave simptoma karcinoma pluća do dobijanja savremenih lekova, koje je 2019. godine, prosečno, iznosilo 200 dana.

Poslednje dve godine ugledni časopis iz Londona The Economist je sprovodio veliku uporednu studiju o ishodima lečenja najčešćeg karcinoma - raka pluća u 27 država Evrope. Srbija je pored Rusije jedina država van EU koja je obuhvaćena ovom studijom. U tom izveštaju Srbija beleži napredak u nekoliko ključnih oblasti.

Pored uvođenja savremenih terapija o trošku RFZO pozitivni pomaci se odnose na novi program unapređenja kontrole raka koji je Vlada Srbije usvojila u julu prošle godine, gde je karcinom pluća prepoznat kao prioritet.

Takođe, i u segmentu rane dijagnostike Srbija je pokazala napredak, s obzirom da je prošle godine započeto prvo sprovođenje organizovanog skriniga za rak pluća na teritoriji Vojvodine, koje je nažalost zbog epidemije korona virusom zaustavljeno.

Napredak je ostvaren i u većem uključivanju pacijenata u proces donošenja odluka, gde predstavnik udruženja pacijenata za borbu protiv karcinoma pluća već aktivno učestuje u radu Komisije RFZO za odobranje inovativnih terapija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!