CEPIVO STO ODSTO EFIKASNO: Ruski naučnici cntar "Vektor" kod Novosibirska tvrdi da je njihova vakcina najbolja

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

24. 01. 2021. u 12:00

MARKETINŠKO-politički rat koji Zapad vodi protiv vakcine "sputnjik V" ne prestaje, bez obzira na to što do sada nije zabeležen nijedan slučaj da je neka osoba imala većih problema posle cepljenja.

ЦЕПИВО СТО ОДСТО ЕФИКАСНО: Руски научници цнтар Вектор код Новосибирска тврди да је њихова вакцина најбоља

Foto RBC

Ali, konkurentska borba se vodi i u samoj Rusiji, između tri centra koja su napravila svoje vakcine. Tako su pre nekoliko dana ruski mediji, a potom i svetske agencije, emitovale vest da je vakcina protiv kovida 19, "epiVakKorona", koju su napravili u naučnom centru "Vektor" nedaleko od Novosibirska, do sada pokazala 100 odsto efikasnosti, posle dve faze kliničkih ispitivanja.

Poređenja radi, vakcina "sputnjik V" koju je napravio Nacionalni centar epidemiologije i mikrobiologije "Nikolaj Gamaleja" iz Moskve, pokazala je efikasnost veću od 91 odsto.

USPEH Naučni centar "Vektor", Foto Privatna arhiva

I "epiVakKorona" trebalo bi da se daje dva puta u razmaku od dve do tri nedelje. U centru "Vektor" kažu da se njihova vakcina može davati i ljudima koji imaju antitela da bi se ojačao njihov imunitet. Dakle, oni koji su preboleli koronu trebalo bi da dobiju samo jednu dozu vakcine i budu bezbedni od virusa. "Vektorova" vakcina registrovana je u Rusiji u oktobru, a u toku je treća etapa istraživanja u kojoj učestvuje 40.000 dobrovoljaca. Među njima su i ljudi stariji od 65 godina i oni koji imaju hronične bolesti.

Proizvodnja bi trebala rapidno da se poveća u februaru, najavila je potpredsednica vlade RF Tatjana Golikova, a centar "Vektor" godišnje će moći da proizvede pet miliona doza vakcina. Eksperimenti na životinjama pokazali su da cepivo obezbeđuje imunitet na kovid od najmanje šest meseci, a verovatno i duže.

GOLIKOVA I POPOVA

INTERESANTNO je da su upravo "Vektorovu" vakcinu primile dve važne dame u borbi protiv kovida u Rusiji, dr Ana Popova i potpredsednica vlade Tatjana Golikova, koja je zadužena za kompletnu akciju borbe protiv kovida u Ruskoj Federaciji. To što je Popova primila "epiVakKorona" a ne "sputnjik V" je logično jer je ona na čelu "Rospotrebnadzora" u čijem se sastavu nalazi naučni centar "Vektor".

Foto Privatna arhiva

Krajem marta građani Rusije moći će da se vakcinišu jednom od tri domaće vakcine jer će tada biti u opticaju za imunizaciju i "koviVak" koju je napravio centar "Čumakova". Treća ruska vakcina protiv korone, koju je proizveo Federalni naučni centar za istraživanje i pravljenje imunobioloških preparata, trebala bi da počne da se široko primenjuje u martu. Sada su predata sva dokumenta za njenu registraciju. Direktor naučnog centra Konstantin Černov kaže da će ta vakcina biti "kompleksnija od drugih" a sva dosadašnja ispitivanja dala su dobre rezultate.

Foto Centar "Vektor"

Centar "Čumakova" može da pravi godišnje maksimum deset miliona doza vakcina. Prema dosadašnjim ispitivanjima, efikasnost "koviVak" vakcine je 90 odsto, što ispunjava standarde Svetske zdravstvene organizacije. Posle 28 dana od prve doze, kod vakcinisanog počinju da se stvaraju antitela. Inače, ta vakcina se čuva na temperaturi od plus dva do plus osam stepeni, a može se davati i deci, starijim ljudima kao i osobama sa hroničnim bolestima.

Glavni problem Rusije što se tiče vakcine je nedostatak industrijskih farmaceutskih kapaciteta. Tek krajem maja Rusija će dostići nivo da proizvodi mesečno 20 do 30 miliona doza cepiva. Zbog toga je Putin i predlagao Indiji, Kini i Južnoj Koreji kao i većim južnoameričkim zemljama da njihove fabrike po ruskoj licenci i tehnologiji prave "sputnjik V" za svetsko tržište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!