NOVAC VAŽNIJI OD DECE: Zbog rupa u zakonu, privatne umetničke škole su van kontrole prosvetnih tela, registruju se kao preduzetnici

Lj. BEGENIŠIĆ

21. 01. 2021. u 09:00

Privatne škole za decu u kojima ona uče glumu, muziku, ples... u praksi niko ne kontroliše. Zbog rupa u zakonu, trenutno niko nije nadležan da nadgleda rad privatnih umetničkih škola. Jedini nadzor koji postoji, jeste finansijski - putem praćenja tokova novca.

НОВАЦ ВАЖНИЈИ ОД ДЕЦЕ: Због рупа у закону, приватне уметничке школе су ван контроле просветних тела, региструју се као предузетници

Foto: M. Anđela

A roditelji u želji da svojim naslednicma pruže maksimum, šalju ih na više različitih aktivnosti ne proveravajući ko radi s njihovom decom.

Ovo kažu naši sagovornici, psiholozi i pravnici, koji upozoravaju da roditelji treba da provere kod koga šalju svoje dete.

- Prema mojim saznanjima, ovakve škole se registruju u skladu sa klasifikacijom delatnosti kao firme preduzetnici ili kao udruženja građana, koja obavljaju određenu delatnost - kaže, za "Novosti", pravnica Dragana Ćorić iz novosadskog Udruženja "Roditelj". - Postoji posebna sekcija u okviru klasifikacije delatnosti, koja se odnosi na obrazovnu delatnost, naziva se Ostalo obrazovanje (sekcija 85.5) i obuhvata sportsko i rekreativno obrazovanje, umetničko obrazovanje, obrazovanje za vozače i ostalo obrazovanje. Što se kontrole tiče, ove škole se kontrolišu finansijski, putem poreskih prijava i praćenja tokova novca, ili putem inspekcije rada, kada je reč o odnosima među zaposlenima u takvim organizacijama. Kada je u pitanju odnos prema polaznicima, primenjuju se svi opšti pravni akti koji važe za osnovno, srednje i visoko obrazovanje u okviru našeg prava.

Istovremeno, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu nam da ovaj resor nema nikakve ingerencije i ne može da kontroliše škole glume, plesa, pokreta, salse...

- Oni se ne obraćaju našem ministarstvu u smislu davanja bilo kakve saglasnosti za njihov rad. Za to su nadležni neki drugi organi i službe, a ne Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - navode naši sagovornici iz Ministarstva.

Biljana Lajović, zaštitnica građana i specijalista kliničke psihologije, govoreći konkretno o Školi glume Miroslava Mike Aleksića "Stvar srca", koja je u centru skandala, pojasnila je da je ona registrovana 19. jula 2004. godine, kao produkcijska kuća, društvo sa ograničenom odgovornošću i godinama je radila bez akreditacije za obrazovnu ustanovu.

- Aleksićeva škola glume, u Agenciji za privredne registre, prijavljena je pod šifrom 5911, proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa - rekla je Lajovićeva.

Govoreći o tome kako nijedno ministarstvo nije bilo nadležno za ovu školu i kako je godinama Aleksić izbegavao zakon, te škola nije zavedena kao škola glume u APR, ona je istakla:

- U suštini, niko nije nadležan. To je rupa u zakonu gde nemaju registraciju za obrazovnu delatnost. Nekoliko puta je to pokušavano da se stavi u okvir, ali nikada nismo uspeli. Mora da postoji propis da svako ko se bavi obrazovanjem dece mora da bude u obrazovnom sistemu, a njih nema tu. Zato niko nije slao inspekciju u tu školu, to je sistemsko pitanje i rešenje i to mora da se uvede. Zakon iz oblasti obrazovanja mora da stavi sve te škole u svoj sistem, sprema se novi propis i onda će biti prostora da se to ubaci.

S druge strane, roditelji u želji da što više pruže deci, upisuju ih na više mesta, kako bi proverili njihove afinitete i kako bi se njihovi naslednici negde "ukorenili".

- Odavno je prisutna ta potreba da roditelji pruže deci što više vannastavih aktivnosti - kaže nam školski psiholog Branka Tišma. - Ne postiji nikakav uvid u rad tih škola, ali neke od njih imaju dobar socijalni rejting i postalo je prestižno tu upisati dete.

OLAKO PREPUŠTANjE "PROFESORIMA"

Zbog čega roditelji olako prepuštaju decu ljudima o kojima ne znaju ništa?

- Zbog toga što čujemo da "ako dete radi to i to /ide tamo, ima bolje šanse da radi to i to". I to je isto dobra namera roditelja, samo što se ponekad lošije artikuliše u praksi - navodi Dragana Ćorić.

Ona kaže da je, i pored svih preporuka drugih roditelja da je neka školica ili voditelj određene aktivnosti sjajan, uvek podsticala ćerku da kaže kada se više ne oseća prijatno u svemu tome.

- Uvek sam želela da znam kako se moje dete ponaša kada je bez mene, kako se gradi i snalazi. U tom kontekstu, razgovori sa trenerima i nastavnicima su mi bili obavezna stavka da bih i dalje, jednom dnevno, sat vremena prepuštala dete nekome da ga uči nečemu.

PAŠALIĆ: POTREBNE IZMENE PROPISA

Zaštitnik građana saopštio je u sredu da priprema inicijativu za izmene i dopune relevantnih važećih propisa kojima bi se detaljno regulisalo pružanje usluga obrazovanja i održavanja nastave od fizičkih i pravnih lica bez obzira na formu registracije delatnosti. On naglašava da ne bi želeo da se slučaj devojaka koje već nekoliko dana prijavljuju seksualno zlostavljanje zaboravi kada prestane da bude medijski interesantan i da se ponovo pojavi nešto slično u kraćem ili dužem vremenskom intervalu, a da se problem suštinski ne reši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)