PROSVETARI SLEDEĆI ZAVRĆU RUKAV: Širom države danas počinje masovna vakcinacija, 20.000 građana već primilo vakcinu

I. K.

19. 01. 2021. u 09:00

ПРОСВЕТАРИ СЛЕДЕЋИ ЗАВРЋУ РУКАВ: Широм државе данас почиње масовна вакцинација, 20.000 грађана већ примило вакцину

Novosti

Od danas u Srbiji počinje masovna vakcinacija stanovništva. Do sada cepivo protiv kovida 19 primilo je više od 20.000 građana, a prijavljeno je oko 12 neželjenih reakcija. Najčešće je bilo reči o bolu na mestu primene, blagom otoku, malaksalosti i glavobolji.

Vakcinu protiv virusa korona, kao prioritetne grupe, počeće da primaju i prosvetari, MUP, vojska i novinari.

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić danas će predsedavati sednicom državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, nakon čega se očekuje obraćanje predsednika.

- Medijski radnici koji su stalno na terenu, uvršteni su u prioritetnu grupu na apel medijskih udruženja, ali i na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića - rekla je Brnabićeva. - Od danas počinje i masovna vakcinacija stanovništva i apelujem na građane da se u što većem broju prijave. Jer, što se brže i efikasnije obavi vakcinacija to ćemo se brže vratiti normalnom životu.

Posebnu molbu predsednica Vlade uputila je prosvetnim radnicima da se u što većem broju prijave za vakcinaciju i navela da je to jedini način da se omogući da oni što bolje obavljaju svoj posao čuvajući svoje i zdravlje svojih porodica.

Do sada je u svetu registrovano devet vakcina protiv virusa korona, a samo dve zemlje, osim Srbije, imaju tri vakcine na raspolaganju, to su Argentina i Velika Britanija.

- Agencija za lekove i medicinska sredstva izdala je juče uvoznu dozvolu, odnosno sertifikat analize, za prvih 100.000 doza kineske vakcine "Sinofarm". Agencija i njeni zaposleni su na visokostručan i temeljan način po svim standardima EU i SZO procenili neophodnu stručnu dokumentaciju i naučne dokaze kojima se potvrđuje kvalitet, efikasnost, a pre svega bezbednost kineske vakcine". Uporedo se završavaju i postupci za nove količine i nove serije "Fajzerove" i "Sputnjikove" vakcine - rekao je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Zelić dodaje da i pacijenti koji imaju i teška oboljenja mogu da prime vakcinu, kao i oni koji imaju alergiju na neki od sastojaka vakcine:

- Čak ni alergija na penicilin nije kontraindikacija ako neko nema alergiju na druge lekove i antibiotike. Najniža granica da neko dobije vakcinu je 16 godina kod "Fajzerove" vakcine, kod "Sinofarma" i "Sputnjika" 18 godina.

Građani stariji od 75 godina koji su već vakcinisani za 21 do 28 dana trebalo bi da očekuju novi poziv za revakcinu.

Pripreme za masovnu imunizaciju već se uveliko obavljaju širom zemlje. U Nišu su za vakcinaciju obezbedili 44 medicinske ekipe. U planu je da u naredna tri meseca vakciniše pola građana Niša, što je i očekivan broj onih koji će se javiti da prime cepivo.

PRIORITET DECA I ZAPOSLENI

Ministar prosvete, Branko Ružić potvrdio je da vakcinacija prosvetnih radnika počinje i pozvao sve zainteresovane zaposlene u vaspitno-obrazovnom sistemu da se, ukoliko to nisu učinili do sada, izjasne na portalu eUprava za imunizaciju.

- Zaposleni u prosveti, pored zdravstvenog sistema, važan su deo za funkcionisanje našeg društva i jasno je zašto su i oni prioritet. Na taj način sačuvaćemo zdravlje zaposlenih u prosveti, kao i zdravlje dece. (LJ. B.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ministre Ružiću

19.01.2021. 09:19

Zašto se potpisuje da neću nikog tužiti ako dobijem neke neželjene efekte posle vakcinacije. Čuvši prof.dr.B.Nestorovića, više vam ne verujem ništa!

Profesor

19.01.2021. 09:57

Већина просветних радника се сигурно неће вакцинисати. Зато што зна да чита.

Moma

19.01.2021. 13:03

Prosvetni radnici su prioritet samo kada ih treba tovariti. Kakav su prioritet govori podatak da je plata profesora pred penzijom upola manja od plate lekara pocetnika, bez dana radnog staza. Ne cudi sto nema dovoljno profesora u skolama, sto se radi sa povecanim fondom a ipak gubi veliki broj casova. Kada drzava regulise status frilensera,i jos vise profesora napusti skole, onda mogu roditelji sami da poducavaju svoju decu. Ionako su vecinom ubedjeni da to umeju.