TURBINE OŽIVELE ALIBUNAR: Lokalna samouprava ubira brojne benefite od izgradnje vetroparkova

J. J. BALjAK

19. 01. 2021. u 13:45

OPŠTINA Alibunar, koja spada u red najnerazvijenijih u Srbiji, preporodila se otkako je belgijska kompanija "Elisio vind" pre tri godine u njihovom ataru izgradila vetroparkove "Malibunar" i "Alibunar", sa ukupno 25 vetroturbina.

ТУРБИНЕ ОЖИВЕЛЕ АЛИБУНАР: Локална самоуправа убира бројне бенефите од изградње ветропаркова

Foto J. J. Baljak

Osim što su postali turistička atrakcija, jer se ove moderne vetrenjače nalaze tik uz međunarodni put Beograd - Vršac - Temišvar, i meštani i lokalna samouprava ubiraju brojne benefite, koji su podigli životni standard u toj sredini.

Samo od poreza na imovinu za postavljanje vetroturbina godišnje se u opštinski budžet slije oko 30 miliona dinara, što je značajan prihod, naročito kada se ima u vidu da godišnji budžet Alibunara iznosi oko 750 miliona. Uz to, lokalna samouprava je sa belgijskom kompanijom potpisala okvirni ugovor o donaciji, koji važi do kraja radnog veka vetroparka "Alibunar", a na osnovu kog im "Elisio vind" godišnje uplaćuje po dva procenta od neto dobiti nakon oporezivanja. Ugovorom je definisano i da opštinari taj novac smeju da troše isključivo za unapređenje zdravstva, obrazovanja, nauke i sporta, kao i za humanitarni rad, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine.

Foto J. J. Baljak

- Porez na imovinu ubiramo još od 2018., kada su oba vetroparka počela sa radom, dok je prva uplata godišnje dobiti izvršena krajem prošle godine i iznosila je 2,2 miliona dinara. Sve to su značajna sredstva, kojima možemo da realizujemo neke od vitalnih projekata - ističe Zorana Bratić, predsednica opštine Alibunar.

ATRAKCIJA ZA INFLUENSERE

TURBINE, koje u pojedinim delovima izgledaju kao da stoje nasred asfaltnog puta, postale su prava atrakcija. Mnogi prolaznici se zaustavljaju kako bi ih fotografisali i napravili selfi, naročito kada procvetaju suncokreti, a sve češći su primeri i da influenserke i profesionalni fotografi baš tu dolaze namenski da se slikaju za društvene mreže i modne kataloge. Tu je snimano i nekoliko muzičkih spotova.

Boljitak su osetili i meštani na čijim parcelama su postavljene sve vetroturbine. Oni su sa stranim investitorom potpisali ugovore o zakupu na 20 godina, sa opcijom produžetka na još pet godina.

- Za samo 400 kvadratnih metara oranice, koliko je potrebno za postavljanje i održavanje vetroturbina, investitor vlasnicima plaća i do pet puta veću sumu od one koju bi mogli da dobiju za godišnju rentu čitavog hektara. Uz to, ostatak parcele mogu nesmetano da obrađuju. To je višestruka dobit, kojom su meštani sigurno rešili svoje finansijsko pitanje u naredne dve decenije - dodaje Bratićeva.
Bilo je predviđeno da na teritoriji ove južnobanatske opštine do 2020. godine još dva investitora ukupno podignu 59 vetroturbina, ali ti projekti još nisu realizovani. Ukoliko budu, opštinska kasa će biti još veća, a još meštana će ubirati dobru rentu na višegodišnjem nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna