DO SADA VAKCINU PRIMILO 7.000 LJUDI: Lončar: Plan je da se do kraja nedelje vakciniše još 3.000 osoba

Tanjug

08. 01. 2021. u 09:40

ДО САДА ВАКЦИНУ ПРИМИЛО 7.000 ЉУДИ: Лончар: План је да се до краја недеље вакцинише још 3.000 особа

Foto Tanjug

DO sada je vakcinu protiv virusa korona primilo više od 3.000 korisnika u staračkim domovima i oko 4.000 zdravstvenih radnika, izjavio je danas ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i dodao da je plan da se do kraja nedelje vakciniše još oko 3.000 ljudi.

On je novinarima u Beogradu rekao i da je napravljen raspored i plan imunizacije i da je već 95 odsto vakcina na lokacijama gde će biti aplikovane.

Lončar je rekao da ima zemalja koje su nabavile vakcinu, ali da se nisu dobro organizovale što se tiče vakcinacije.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, naveo je da se smanjuje broj pregleda i prijema u bolnice, ali je dodao da to ipak nije prava slika jer su ljudi manje odlazili kod lekara tokom praznika.

-Realnu situaciju imaćemo posle praznika - rekao je ministar i dodao da je cilj da što pre iz kovid sistema izađu i da se vrate redovnom sistemu rada - Institut za ortopediju Banjica, Institut za reumatologiju, Medicina rada, neki od kliničko-bolničkih centara kako bi se uključili u dežurstva i rasteretili Urgentni centar i VMA.

Ministar kaže da je najvažnije da se što više građana vakciniše, da privreda krene normalno da radi.

-Po svim procenama, imunitet od dve doze vakcina traje oko šest meseci, što znači da već sada moramo da se pripremimo za jesen i da od septembra ili oktobra krene vakcinacija zdravstvenih radnika, prosvetnih radnika, državnih službenika koji su u kontaktu sa građanima, ugroženih kategorija stanovništva - naveo je Lončar.

Napomenuo je i da će to biti ozbiljan posao za zdravstveni sistem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)