OVO SU USLOVI ZA DOBIJANJE KOVID PASOŠA: Vakcinacija nije dovoljna, bez ovog dokumenta nećete moći na put

Tanjug

04. 01. 2021. u 19:18

ОВО СУ УСЛОВИ ЗА ДОБИЈАЊЕ КОВИД ПАСОША: Вакцинација није довољна, без овог документа нећете моћи на пут

Foto: Zoran Jovanović Mačak

VAKCINACIJA neće biti jedini uslov za dobijanje kovid pasoša već i negativan test, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić i navodi da će ti "pasoši" verovatno biti u elektronskoj formi, tako da građani neće morati da vade nove pasoše.

Upitan da prokomentariše mogućnost uvođenja kovid pasoša u Srbiji pošto se tom temom uveliko bave mnoge zemlje, ali i avioprevoznici širom sveta, Seničić očekuje da će dobijanje kovid pasoša biti moguće i na osnovu PCR testa, serološkog, brzog testa...

Ocenjuje, u izjavi za Tanjug, da bi uz PCR test ili vakcinaciju, na određenom personaslizovanom QR kodu bili sačuvani podaci, a koje bi putnici nosili na telefonu, tabletu, računaru, te bi uvidom u QR kod carinska ili neka druga kontrola omogućila da lice uđe na određenu destinaciju.

Seničić podseća da je ideja o kovid pasošima potekla od međunarodnog udruženja avioprevoznika IATA, kako bi avioprevoznici mogli da računaju na veći broj putnika, što bi omogućilo i postepeni oporavak turističke industrije.

Inače, Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) predstavila je nedavno "Travel pas", mobilnu aplikaciju koja bi trebalo putnicima da pomogne da lako i sigurno organizuju svoje putovanje poštujući zahteve određene države za ulazak.

Seničić, takođe, očekuje da će odluka o upotrebi kovid pasoša biti doneta na svetskom nivou, a koju će pokrenuti avioprevoznici i razvijene zemlje sveta, a pre svega Severna Amerika i EU.

"Putnici koji budu želeli da putuju na ove destinacije bi morali da poseduju tu vrstu pasoša, što omogućava turističkom sektoru da nastavi da radi", navodi on.

Podseća da su uslovi u turizmu katastrofalni i dodaje da se, ipak, nada boljim danima u turističkoj industriji.

Kovid pasoši bi trebalo da sadrže informacije o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio PCR test i da li je primio vakcinu.

Pojedini avioprevoznici su već najavili uvođenje kovid pasoša kao uslov za let u narednom periodu, kao na primer australijska aviokompanija Kvantas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Vlada

04.01.2021. 23:09

@Ris - Nece sloboda biti misaona imenica ako pristanemo na to. Sve sto narod ne prihvati, ne moze proci. Isto tako i vlast, takva je kakvi smo mi i sta dozvoljavamo. Ako ti je lose - kad neko pravi skup ti dodji ispred skupstine, pa kad bude milionce da vidis kako se menja bilo koja vlast.

Branko

04.01.2021. 21:23

"da je ideja o kovid pasošima potekla od međunarodnog udruženja avioprevoznika IATA, kako bi avioprevoznici mogli da računaju na veći broj putnika, što bi omogućilo i postepeni oporavak turističke industrije." Samo se vodi racuna o ekonomiji i profitu a obicni narod neka se pelcuje vakcinom koja je nabrzaka sklepana. Ljudski monstrumi!!!!