PREMINUO ARHIMANDRIT SERAFIM: Vernici se oprostili potresnim rečima - takvih monaha u Srbiji više nema (FOTO)

Novosti online

26. 12. 2020. u 22:42

ПРЕМИНУО АРХИМАНДРИТ СЕРАФИМ: Верници се опростили потресним речима - таквих монаха у Србији више нема (ФОТО)

Foto: Facebook

ARHIMANDRIT hadži Serafim, duhovnik manastira Blagoveštenje Rudničko preminuo je 22. decembra u 86. godini žiota.

Arhimandrit hadži Serafim (svetovno ime Živojin Miljković), sahranjen je u ovoj svetinji 24. decembra 2020. godine.

Ovaj veliki monah rođen je na praznik Svetog apostola Luke i Svetog Petra Cetinjskog 31. oktobra 1935. godine u bogomoljačkoj porodici u selu Dubnica kod Svilajnca. Godine 1958. nakon odsluženog vojnog roka u Slavonskom brodu, na praznik Svetog Vasilija Velikog odlazi u Miljkov manastir, gde provodi 7 meseci, a nakon toga i u manastir Tumane kod Golupca. Iz manastira Tumane odlazi u manastir Jošanicu kod Jagodine, gde je proveo 25 godina. U manastiru Jošanici je zamonašen dobivši monaško ime Jakov, nakon čega je rukopoložen u jerođakonski, a potom i u jeromonaški čin. Po blagoslovu tadašnjeg Episkopa šumadijskog dr Save Vukovića, 1984. godine prelazi u manastir Blagoveštenje rudničko u selu Stragari. U čin male shime zamonašen je 2004. godine od strane nadležnog Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana dobivši monaško ime Serafim.

Ostaće zapamćen kao veliki duhovnik koji je godinama svakodnevno ispovedao po nekoliko desetina vernika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, pa čak i iz Amerike i Australije. Pored toga pamtićemo ga i kao velikog podvižnika i molitvenika, koji je sve vreme svog monaškog života proveo u iskrenoj umno-srčanoj molitvi.

Jedan vernik koji je poznavao oca Serafima se potresnim rečima oprostio od njega.

- Svetu Goru pohodim više od decenije; tamo sam bio preko 40 puta. Obišao sam sve manastire i skitove. Nalazio skrivene pećine i kelije, lutao svetogorskim stazama i pustinjama, sretao se sa raznim monasima, starcima i podvižnicima... Na Svetoj Gori nisam naišao ni na jednog monaha, koji je kao naš otac Serafim. Ali zaista. Takvu detinju ljubav, krotost i smirenje, nisam video na Svetoj Gori. Samo kod svog duhovnog oca. Takvih monaha u Srbiji više nema.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Miki

27.12.2020. 00:39

Kao dete sam pohodio manastir Jošanicu kod Jagodine. Moj stric Xristifor je bio iguman manastira a otac Jakov ta divna ljudska duša odisao je neverovatnom duhovnošću. Njegovim odlaskom ovozemaljski svet je izgubio mnogo. Pokoj divnoj duši oca Serafima. Moli za nas oče Serafime.