STIGLA DONACIJA SAD: Osam vozila za borbu protiv korupcije (FOTO)

V.C.S.

17. 12. 2020. u 20:18

AMERIČKI ambasador Entoni Godfri predao je donaciju "OPDAT" programa Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova SAD republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac za potrebe specijalizovanih tužilaštava i odeljenja za borbu protiv korupcije u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu.

СТИГЛА ДОНАЦИЈА САД: Осам возила за борбу против корупције (ФОТО)

Foto: N. Skenderija

Primopredaja je obavljena u Nastavnom centru "Makiš" MUP-a Srbije, a ambasador i tužiteljka su simbolično po poligonu provozali jedno vozilo.

Donirani automobili su marke "nisan", model "kaškai", a ambasador Godfri je objasnio da su se za ovu vrstu poklona odlučili da bi tužioci mogli da putuju sopstvenim prevozom širom Srbije prilikom obavljanja razgovora i službenih radnji u okviru istraga. To im, kako je istakao, omogućava nezavisnost.

Tužiteljka Zagorka Dolovac izrazila je zadovoljstvo i zbog dobijenog poklona i zbog saradnje sa SAD poslednjih godina.

- Ova donacija značajna je za podizanje tehničkih kapaciteta tužilaštva, a dugogodišnja saradnja zasniva se i na drugim vrstama pomoći, posebno u obuci i prenošenju iskustava američkih kolega pripadnicima posebnih antikorupcijskih odeljenja, udarnim grupama, forenzičarima, oficirima za vezu... Na nama je da stvorimo što bolje uslove tužilaštvima za rad, a na rukovodstvima posebnih tužilaštava da te resurse što bolje iskoriste - rekla je Dolovac, i istakla da je rad antikorupcijskih odeljenja dobar, ali da uvek ima prostora za poboljšanja.

I u budućnosti će cilj saradnje sa američkim tužilaštvima biti suzbijanje korupcije na svim nivoima i borba protiv ostalih vrsta kriminala.

Godfri je napomenuo da je donacija namenjena povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koju, kako kaže, mnogi građani navode kao razlog zašto napuštaju Srbiju.

- Borba protiv korupcije važna je ne samo za približavanje vaše zemlje EU, već i zbog građana same Srbije. Ona je esencijalna za opstanak. Evropska komisija je u izveštaju navela šta bi trebalo učiniti u suzbijanju korupcije, u čemu će vam SAD, kao prijatelj, pomoći. Zadovoljni smo i ponosni na saradnju sa vašom zemljom - rekao je Godfri.

I Dejvid Ris Dženings, stalni savetnik i federalni tužilac u Vašingtonu, koji je u Beogradu četiri meseca, istakao je značaj saradnje dve zemlje, posebno kada su u pitanju antikorupciona odeljenja i donošenje ZKP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni