OTVOREN JOŠ JEDAN SPRAT KOJI IMA 102 KREVETA: Lađević - "U bolnici u Batajnici oko 100 pacijenata na ventilaciji"

Novosti online

15. 12. 2020. u 08:14

U BOLNICI u Batajnici, u kojoj se nalazi skoro 500 bolesnika, oko 100 je na različitim tipovima mehaničke ventilacije, a od toga je njih 10 odsto intubirano, izjavio je direktor Centra za anesteziologiju Klinickog centra Srbije i kordinator svih kovid bolnica Nebojša Lađević.

ОТВОРЕН ЈОШ ЈЕДАН СПРАТ КОЈИ ИМА 102 КРЕВЕТА: Лађевић - У болници у Батајници око 100 пацијената на вентилацији

Foto: Printskrin

Lađević je za RTS rekao da se ceo jedan objekat u Batajnici sa 400 kreveta, napunio.


- Nažalost, otvoren je i novi objekat, koji do sada nije morao da bude otvoren. Otvoren je još jedan sprat koji ima 102 kreveta i on je poprilično popunjen, a u prvom objektu B nalazi se jedinica intenzivnog lečenja i u toj jedinici ima skoro 90 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. To su pacijenti na respiratorima, oko 40 je intubirano - naglašava kordinator svih kovid bolnica.

Lađević kaže da je, kada je pacijent na mehaničkoj ventilaciji, procenat preživljavanja 30 ili 40 procenata.

Od marta, kako je rekao, postoje velika iskustava i može se govoriti o brojkama koliki je taj procenat.

Dodaje da su sve su to jako teški pacijenti i zahtevaju veliku negu.

- Protokoli lečenja su su jedinstveni za celu Srbiju, apsolutno se primenjuju i imaju mogućnosti da se primene. Ja ne mogu da iskontrolišem celu Srbiju da li se sve do tančina primenjuje ali podrazumeva se da se primenjuje jer su vrlo striktno i jasno napisani i proceduralno i postupno - kaže Lađević.

Doktor Lađević objasnio je i proceduru šta da radi pacijent koji je na testu bio pozitivan. Preporuka je da dođe na vreme i da se pregleda.


- Prvo se ide u kovid ambulante. To je mesto gde se vrši primarna trijaža da li imate teži ili lakši oblik bolesti. Ukoliko je taj oblik blaži, propisaće se lekovi i pacijent će se vratiti kući i zakazaće se kontrola - objašnjava doktor.

Kada se u kovid ambulanti zaključi da postoji napredak bolesti, da ide u neželjenom pravcu, da osnovna terapija nije delovala, onda se takav pacijent šalje na trijažna mesta unutar bolnica kao što su Infektivna klinika, Bežanijska kosa, KBC "Dragiša Mišović" i tamo se radi druga trijaža, kaže Lađević.

U bolnicama se obično uradi i skener pluća i procenjuje se da li pacijent može da nastavi lečenje kod kuće ili mora da se hospitslizuje.


U tom trenutku se njemu obezbeđuje mesto u bolnici i nastavlja bolnički tretman, dodaje Lađević.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!