PREMINUO PROTA RAJKO: Izgubio bitku sa koronom

V.Mitrić

14. 12. 2020. u 16:23

U VLADIMIRCIMA se, jutros, upokojio sveštenik u peziji Eparhije šabačke, protojerej stvarofor Rajko Čolić, koji je službovao u Zvečkoj, Obrenovcu, a potom u Vladimircima, obavljajući i dužnost arhijerejskog namesnika posavotamnavskog, potvrđeno nam je iz Eparhije šabačke.

ПРЕМИНУО ПРОТА РАЈКО: Изгубио битку са короном

Foto: Privatna arhiva

Protu, inače rođenog u Jaloviku, pod čijim je rukovodstvom u Vladimircima izgrađena nova crkva, „pokosila“ je korona virus.Njegov sin, Branko, ugledni valjevski sveštenik, prvi je koji je u Eparhiji valjevskoj koji je bio inficiran ovim opakim virusom, uspeo je da je savlada, ali njegov otac nije bio te sreće.Prva crkva kojoj su vraćene crkvene knjige, koje je revolucionarna vlast oduzela 1946 godine od Crkve, bila je vladimirička. Knjige je, lično, primio prota Rajko, na upriličenoj svetkovini na kojoj je bio i patrijarh srpski Irinej i episkop šabački Lavrentije pre osam godina.

-Za protu Rajka može, zaista, da se kaže da je legendarna ličnost, jer je, jednostavno, plenio znanjem, lepotom igovorenih reči, bogastvom poruka i pouka koje je iznosio na način koji dobro razume i čobanin i akademik -kaže prota Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj SPC. -Bio je jako obrazovan, inteligentan, družiljubiv i čovek koji je, svim srcem, služio i Bogu i rodu.Otmen, pristojan i kulturan bio je prijatan sagovornik svakome koga bi sreo.Za vernike je bio od velike dragocenosti i kad se raduju i kad tuguju.

Ovo je šesti sveštenik iz Eparhije šabačke koji je umro u ovoj godini, a prvi koga je „odneo“ korona virus.Prota će biti sahranjen na vladimiračkom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije